Jste zde

Domů » Azorské ostrovy

Azorské ostrovy, 2. část

Město Ponta Delgada na ostrově São Miguel
Autor: D-Stanley

Fascinujícím způsobem tady doslova září svěží krajina v různých odstínech zelené barvy, která se tu vytvořila působením sopečné činnosti, a která je rozdělena na pravoúhlé díly místním zemědělstvím.

Je tu k vidění bezpočet impozantních kráterů, modrých jezer a rozkvetlých květin. Dají se tu podnikat velmi zajímavé pěší výlety po všech ostrovech.

Ale veškerý ten klid je jen klam, sopečná činnost na ostrovech ještě zdaleka úplně neskončila, o čemž svědčí zejména podmínky na ostrově São Miguel ve východní části souostroví Azory.

Tam také leží město Ponta Delgada, největší a zároveň hlavní město této autonomní oblasti Portugalska.

Umělecká řemesla se na ostrovech vyvinula do velice pestré a důmyslné formy, takže vám nedá vůbec žádnou námahu vybrat si zde nějaký pěkný suvenýr z cest a dárek pro své blízké doma. Místní zajímavostí jsou např. ručně vyrobené květiny z rybích šupin, peří a tkanin, které jsou typické pro ostrov São Miguel.

Jemná keramika, ať už malovaná nebo neglazovaná, je k vidění zejména na ostrovech Santa Maria a Graciosa, výroba košíků se rozvinula hlavně na ostrovech Terceira a São Miguel. Na všech ostrovech se místní umělečtí řemeslníci věnují výšivkám, překrásné barevné přikrývky a přehozy se vyrábějí především na ostrově São Jorge.

Azory ale vůbec nejsou typickou turistickou destinací, nebývá tady žádný obvyklý ruch a shon. Ostrovy vynikají komfortem i jednoduchostí, což je způsobeno především obvyklým stylem života místního obyvatelstva.

Kdo se zajímá o městský život, navštíví města Ponta Delgada, Horta nebo Angra do Heroísmo (na ostrově Terceira). Tady se turisté vysloveně orientují na nákupy a také se tu dá snad nejlépe poznat místní obyvatelstvo a jejich zvyky. Staré město Angra bylo dokonce zapsané na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Jídlo je na ostrovech jednoduché a syté. Hlavními potravinami jsou vcelku pochopitelně ryby, ale také sýry. Milovníci rybích pokrmů tady mají opravdu pestrý výběr. Rozhodně stojí za ochutnání také azorský národní pokrm "bacalhau" - treska připravovaná na nejrůznější způsoby.

Vynikající jsou i zdejší polévky a místní kulinářskou specialitou, jakou najdete pouze na souostroví Azory, je tradiční dušené maso, vařené v železných nádobách v horké páře minerální vody, která tu vyvěrá ze země.

Kdo by si chtěl někdy udělat dovolenou na Azorských ostrovech, musí počítat s tím, že se sem dá dostat pouze letecky. Neexistuje tady totiž žádná osobní lodní doprava, která by turisty přepravila z portugalské pevniny na ostrovy. Nejlepší dobou k návštěvě je čas od července do října, kdy vládne na celých Azorách hlavní turistická sezóna.

Město Angra do Heroísmo na ostrově Terceira
Autor: D-Stanley
Geografie: 

Místo

Angra do Heroísmo, Azory 38° 39' 14.922" N, 27° 13' 6.6" W
Location

Portugalsko na FB