Jste zde

Domů » Střední Portugalsko

Estoril a Cascais

Portugalské městečko Cascais
Autor: detengase

Estoril

Bývalá malá rybářská vesnice Estoril se stala známá jako elegantní přímořské letovisko a exkluzivní předměstí hlavního portugalského města Lisabon s luxusními vilami. Získala tak pověst oblíbeného prázdninového střediska s nádhernými lázněmi, jejichž termální prameny jsou obzvláště vhodné pro léčbu osob s revmatologickými nemocemi.

Ti, kteří hledají zábavu, jsou zde také na správném místě. Zejména o víkendech se sem stahuje mnoho obyvatel a návštěvníků z okolí, kteří pak tráví celou noc ve slavném kasinu. Kromě kasina vděčí Estoril za svůj rušný noční život i mnoha restauracím, klubům a fado - lokálům (fado jsou melancholické písně).

V létě se zde koná hudební festival, v červenci a v srpnu pak řemeslný jarmark. Ale i ten, kdo hledá klid a odpočinek, by se neměl nechat odradit od cesty do Estorilu. Mimo centrum města najdete spoustu odlehlých a tichých zákoutí.

Města Estoril a Cascais spojuje modernizovaná pobřežní promenáda s písčitými plážemi a kavárnami. Do cca 30 km vzdáleného Lisabonu se dostanete nejlépe vlakem, protože silnice jsou často ucpané. Kromě toho se vyplatí i výlet do architektonicky zajímavého města Sintra.

Cascais

Ti, kteří hledají kouzlo nějaké malé rybářské vesnice, by měli strávit dovolenou v Cascais. Zajímavá je návštěva bývalého letního sídla královského domu, a i přes šlechtickou minulost je toto městečko méně vznešené než Estoril. Ani milovníci kultury a památek tady nepřijdou zkrátka, navštívit můžete muzea a historické budovy, jako třeba ze 17. století pocházející citadelu.

Během týdne tu ale panuje čilý ruch. Zejména v mnoha obchodech a restauracích narazíte na spousty zahraničních návštěvníků. Také přístavní čtvrť je neustále velmi živá. Nicméně mnoho malých kaváren a okolo kotvící lodě nabízejí v přístavu původní portugalskou atmosféru.

Každou středu je v městečku tržní den. Kromě ovoce a zeleniny je možné zakoupit na rušném trhu také autentické portugalské umělecké a řemeslnické výrobky. V o něco menší formě se koná trh také v sobotu.

Letovisko nabízí také nejrůznější vodní sporty pro milovníky zábavy, konají se tu třeba závody jachet, a nedaleko ležící Praia do Guincho je zase populární "Mekkou" surfařů. Také stranou od pláží můžete být aktivní, například při jízdě na koni nebo turistice.

Místo

Cascais 38° 41' 51.0648" N, 9° 25' 7.3776" W
Location

Portugalsko na FB