Jste zde

Domů » Jižní Portugalsko

Faro

Část města Faro

Faro je město v jižním Portugalsku, kde žije asi 44 tisíc obyvatel. Město se skládá ze dvou částí, tzv. freguesias, São Pedro a Sé. Město je zároveň správním centrem regionu Algarve a významným přístavem, který je chráněn lagunou, která je dnes přírodní rezervací. Ve městě najdete také mezinárodní letiště (především charterové lety) a dvě univerzity.

Faro je zároveň oblíbenou turistickou destinací. Leží u jednoho z nejkrásnějších přírodních rájů v oblasti, s lagunami, přírodními dunami a prosluněnými plážemi – přírodního parku Ria Formosa, který se rozprostírá v délce 60 km. Existuje zde mnoho pláží, od populárního letoviska Ilha Faro s restauracemi a bary, až po odlehlé, kilometry dlouhé písečné duny ostrova Baretta, který se nachází mezi mořem a vyústěním laguny.

Klidné, teplé moře u krásných pláží láká plavce a milovníky vodních sportů. Můžete tu vyzkoušet jet-ski, windsurfing, v laguně uvidíte soukromé lodě a zaplatit si můžete i výlet lodí do "bludiště" kanálů, které křižují mokřady a písčiny této úžasně krásné oblasti. Mokřady jsou oblíbeným hnízdištěm stěhovavých ptáků, takže na cestě uvidíte plameňáky a mnoho dalších ptačích druhů. V letních měsících se lodí také dostanete ke klidným plážím ostrova Barreta.
Golfisté tu jistě budou zcela ve svém živlu, protože v okolí bylo vybudováno mnoho golfových hřišť. Jmenovitě třeba Pinheiros Altos, Quinta do Lago South, Quinta do Lago North, Laranjal, Royal anebo Ocean.

Město Faro je rušné, kosmopolitní centrum, které nabízí spoustu zábavy a velké množství obchodů a restaurací. Dodnes si zachovalo svůj tradiční šarm, který rychle poznáte při procházce v samém centru starého města. V úzkých uličkách je mnoho obchodů s místním řemeslem, a je velmi těžké odolat místním sladkostem Dom Rodrigo s mandlemi, které zakoupíte v každé cukrárně ve městě. V tradičních rybích restauracích můžete ochutnat místní speciality z ryb a mořských plodů, často vylovených přímo z laguny. Také mezinárodní kuchyně se nabízí všude ve městě a nákupní centrum Forum Algarve má mnoho podniků rychlého občerstvení.

Město Faro bylo vzhledem ke své strategické poloze u ústí laguny vždy významným obchodním centrem. Jeho význam ještě více vzrostl během římské a maurské okupace v 15. a 16. století, v době portugalských objevných cest, a bohatství mělo za následek vybudování impozantních památek. V následujících stoletích však bohatství ztratilo, protože město padlo do rukou anglické armády v čele s hrabětem z Essexu, později se stalo obětí zemětřesení v roce 1755 s ničivými následky. Faro má řadu krásných památek, které dokládají někdejší krásu města a stojí jistě za návštěvu.

Faro - kostel Igreja do Carmo

Místo

Faro 37° 1' 10.7508" N, 7° 56' 5.6724" W
Location

Portugalsko na FB