Jste zde

Domů » Ostrov Madeira

Funchal

Madeirské hlavní město Funchal na pobřeží

Stylový a elegantní Funchal je rušné hlavní město a zároveň největší letovisko na ostrově Madeira, které v roce 2008 oslavilo své 500. výročí jako město. Jeho název je odvozen od portugalského slova "funcho" (v překladu fenykl ). Město pravděpodobně pojmenovali italští obchodníci s cukrem, když zjistili, že tato rostlina rostla ve velkém množství na útesech zálivu.

Místo objevili v roce 1419 mořeplavci João Gonçalves Zarco a Teixeira Vaz Teixeira, kteří byli kvůli obrovskému nedostatku obilí vysláni na cesty s cílem najít další pozemky. Madeira byla v období objevů jedním z nejdůležitějších strategických bodů pro Portugalsko. Díky obchodování s cukrem a banány, a vývozu madeirského vína do Anglie v 17. století byl ostrov ještě významnější.

Dnes má metropole více než 100 tisíc obyvatel a jejím hlavním zdrojem příjmů je cestovní ruch. Od 20. let minulého století k městu připlulo již mnoho osobních lodí, ale skutečné turistické okružní plavby se začaly rozmáhat až teprve po roce 1950. Dnes sem pravidelně každý den připlouvají výletní lodě nejrůznějších národů.

Funchal je nejdůležitějším dopravním uzlem ostrova Madeira. Jeho letiště Aeroporto da Madeira je známé díky náročným příletům, protože se nachází přímo na svazích útesu a až do roku 2000 mělo relativně krátkou přistávací dráhu. Přistání mohou provádět kapitáni, kteří prošli speciálním výcvikem.

Metropole je velkým návštěvnickým magnetem zejména na Vánoce a na Silvestra, protože místní záliv rozzáří ohňostroj který je považován za jeden z nejlepších silvestrovských ohňostrojů na světě. V rušném přístavu zároveň kotví velké lodě z celého světa, často ozdobené transparenty a vlajkami.

V hlavním městě také objeví vyznavači zábavy a nočního života největší výběr diskoték, hospod a barů. Zejména v hotelové oblasti je mnoho restaurací a klubů, a spousta hotelů provozuje dokonce i své vlastní diskotéky. Obzvláště populární je Baccara v hotelu Casino Park, kde bývá k vidění laserová show a živá představení.

Oblíbeným místem setkávání mladých lidí je především tančírna Jet Set v centru města, ale také bar Salsa Latina s latinskoamerickou živou hudbou. Tradiční a oduševnělé písně "fado" je tady slyšet většinou jen o víkendech, například v původní hospůdce Marcelino Pão e vinho.

Zajímavým zážitkem nejen v hlavním městě, ale i na celém ostrově Madeira, jsou bezpochyby tamní lidové slavnosti. Často mají náboženský podtext a začínají velkým trhem. Jejich zakončení pak bývá zpravidla spojeno s velkolepým ohňostrojem a s bohatou nabídkou jídla a pití, hudby a jiné zábavy, která končí obvykle až pozdě v noci.

Místo

Aeroporto da Madeira 32° 41' 35.1996" N, 16° 46' 30.1548" W
Location

Portugalsko na FB