Jste zde

Domů » Azorské ostrovy

Horta

Horta je portugalské město (cidade) na jihovýchodním pobřeží Azorského ostrova Faial. Žije zde kolem 2,5 tisíce obyvatel a je administrativním sídlem stejnojmenného okresu (concelho), který pokrývá celý ostrov.

Hlavní město ostrova Faial bylo kdysi významným přístavem pro galeony a karavely, a sice v období 16. - 18. století. Dnes je z něj moderní přístav, kde můžete vidět různé transatlantické jachty, které jsou na cestách z Karibiku do Středomoří.

Ostrov byl v 16. století kolonizován vlámskými farmáři, dodnes je známý pro svojí zelenou a úrodnou půdu. V červnu a červenci zde kvete mnoho hortenzií, které pokrývají ostrov jako koberec svými fialovými, bílými a lila květy. Od nich také pochází název města.

Jak je ostrov skutečně pestrý a barevný poznal i objevitel a mořeplavec z 18. století, kapitán James Cook, když zde jeho loď Endeavour spustila kotvy v roce 1775.

Památky

Místní muzeum nabízí zajímavou sbírku starého nábytku, portrétů a památností z mořeplaveb a plachtění, modely lodí a výjevy z každodenního života na ostrově z fíkového dřeva, včetně uměleckého řemesla od slavného místního umělce, Euclida Silveira da Rosy (1910 - 1979).

Většina historických budov v místě a okolí Horty je náboženského významu a jezuitská kolej ze 17. století není žádnou výjimkou. Byla postavena z velkorysého odkazu kapitána ostrova, Francisca de Utra de Quadros, a vytvořena v jeho duchu.

Práce na ní začaly již v roce 1652, její výstavba trvala více než sto let. V roce 1760, kdy byli jezuité vyhnáni, byla teprve částečně dokončena. Ostatní konventy a církevní řády na ostrově jsou São João, Nossa Senhora da Gloria a kostely Nossa Senhora do Carmo a Nossa Senhora das Angústias.

Kostel São Salvador je jedním z nejjednodušších a nejstarších kostelů na ostrově, pochází z počátku 16. století. Byl napaden a vypálen anglickými piráty, kteří hledali poklad. Znovu postaven byl v roce 1607.

Peter’s Café Sport

Známá kavárna Peter’s Café Sport je proslulá mezi místními, námořníky i turisty zároveň. Je zde také malé muzeum s výstavou a artefakty o velrybách z 19. a začátku 20. století, včetně vyřezávaných ornamentů z velrybích kostic s obrázky velryb a mořských scén. Velrybářský průmysl dosáhl vrcholu na Azorách v pozdním 19. století, ale nakonec byl zakázán v roce 1984.

Pozorování velryb

Jeden z nejzajímavějších a nejvíce fascinujících zážitků na souostroví Azory je pozorování velryb v letních měsících, kdy ostrovy Faial a Pico přitahují mnoho velkých mořských savců včetně velryb, několik druhů delfínů a želv.

Vulkány

Za předpokladu, že je dobré počasí, se určitě vyplatí výlet k Monte da Guia a Miradouro da Espalamaca, dvěma vulkanickým horám na ostrově. Odtud budete mít nádherný výhled na celý ostrov.

Té druhé jmenované hoře dominuje obří obraz Panny Marie. Když nejsou vrcholky ukryté v mracích, stojí za návštěvu také impozantní kráter Caldeira do Cabeço Grodo, který je 2 km široký a 400 metrů hluboký.

Aktivní sopka Capelinhos v západní části ostrova se probudila v roce 1950 a zničila jeden maják, který můžete ještě dnes vidět v lávovém poli. Krajina připomíná měsíční krajinu, a je tak častým cílem filmových štábů.

Místo

Horta, Faial 38° 31' 50.7972" N, 28° 37' 36.2244" W
Location

Portugalsko na FB