Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Informace od A do Z, 1. část

Portugalsko - windsurfing

Aktivity
Nabídka pro strávení aktivní dovolené v Portugalsku je rozmanitá, sahá od paraglidingu k letu horkovzdušným balónem, od pěší turistiky k horolezectví, od surfování až po kanoistiku. Nejvíce rozšířená je samozřejmě dovolená u bazénů a pláží v Algarve, na jihu Portugalska.
V regionu kolem Lisabonu (Cascais) a v severním Portugalsku (Viana do Castelo) najdete ráj pro vodní sporty. Tady si můžete vyzkoušet téměř jakýkoliv druh vodních sportů - surfování, vodní lyžování anebo potápění.
Atlantická pobřeží Costa Verde, Costa de Prate a Costa de Lisboa nabízejí také mnoho pláží a vodní zábavy. Zde jsou také půjčovny lodí a plachetnic.

Pro milovníky cyklistiky a horských kol jsou v nabídce nejrůznější výlety. Dokonce si můžete vyzkoušet i jízdu na off-roadu. V zeleném a hornatém severu Portugalska můžete také podnikat pěší turistiku a horolezectví. Dobrodružné sporty jako rafting nebo canyoning nabízejí specializované cestovní kanceláře.
Kromě toho je v Portugalsku mnoho jezdeckých škol, kde se můžete naučit jezdit na koni.
Portugalsko je s více než 50 golfovými hřišti také známé pro své golfové areály. Díky mírnému podnebí si můžete zahrát v Algarve, u Porta a Lisabonu, na Madeiře a Azorských ostrovech téměř po celý rok golf.

Doprava
Pro občany EU stačí pro vstup do Portugalska pouze 6 měsíců platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Pro Madeiru a Azory jsou stejné vstupní požadavky.
Mezinárodní portugalská letiště jsou Lisabon (LIS), Porto (OPO) a Faro (FAO), které slouží pro oblast Algarve. Na Madeiře se nachází letiště v blízkosti Funchalu (FNC) a na Azorách je hned několik malých letišť: Ponta Delgada (PDL), Flores (FLW), Horta (HOR) a Santa Maria (SMA).

Silniční síť je v Portugalsku dobře rozvinutá. Hlavní silnice jsou obvykle vysoce frekventované. Čerpací stanice jsou otevřeny většinou od 7.00 do 20.00 hodin. Mnohé vedlejší silnice jsou úzké a ne vždy ve výborném stavu. Cyklisté a řidiči mopedu na nich mívají většinou velmi málo místa. Navíc někteří řidiči nedodržují bezpečné vzdálenosti a ohleduplnou jízdu.
V Portugalsku existuje několik železničních tratí , nejvíce jich vede z Porta a Lisabonu.
Nejdůležitější přístavní města jsou Lisabon, Porto, Portimão na Algarve a Funchal na Madeiře. Trajekty na Azory nabízí např. Arçorline.

Flóra a fauna
Svět rostlin v Portugalsku je ovlivněn kontinentálními, atlantickými a středomořskými druhy. Bujná vegetace je určená stálezelenými smíšenými lesy, vřesovišti a jehličnatými lesy ve vysokých nadmořských výškách.
Na jihu rostou převážně středomořské rostliny jako je eukalyptus, vavřínové stromy, jedlé kaštany anebo plážové borovice.

Stejně jako ve Španělsku, tak i v Portugalsku žijí ve volné přírodě často králíci, zajíci a lišky, stejně jako černá zvěř, divoké kozy a jeleni. Jen zřídka už můžete zahlédnout rysy ostrovida a vlka. Ptačí svět je také rozmanitý, protože Portugalsko leží na migrační trase mnoha druhů.
V atlantských vodách najdete zejména sardinky, zatímco na severu také mořské plody a korýše.

Mezinárodní letiště v Lisabonu - letadlo
Autor: jaime.silva

Místo

Letiště Lisabon 38° 46' 8.7888" N, 9° 7' 44.706" W
Location

Portugalsko na FB