Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Informace od A do Z, 2. část

Jazyk
Úředním jazykem je portugalština, v turistických oblastech se domluvíte často také anglicky a německy. Ale pokud mluvíte i jiným románským jazykem, jako třeba španělsky nebo francouzsky, obvykle se také dobře domluvíte.

Jídlo a pití
Na severu země se většinou vaří vydatnější pokrmy, specialitami jsou zde pokrmy s hovězím nebo jehněčím masem. Jinak tradiční portugalská kuchyně nabízí především hlavně ryby a mořské plody, ale také chutné masité pokrmy. Mezi speciality patří rybí polévka (Caldeirada), chlebová polévka s kraby, česnekem a koriandrem (Açorda), stejně jako polévka z tresky (Bacalhau). Kromě toho je v zemi typický "guláš" s hovězím a vepřovým masem, zelím, rýží, brambory, slaninou a klobásou (Cozido à Portuguesa), stejně jako Cabrito (kozí maso). K takovým jídlům se servírují těžká vína jako je třeba víno Carcavelos, muškátové odrůdy anebo třešňový likér.

Oblíbenými nápoji jsou obvykle voda nebo víno k večeři. Stolní víno je tu velmi rozšířené a relativně levné. V regionu kolem Porta je typické portské víno.
Portugalsko a pití kávy je malé dobrodružství samo o sobě. Existuje jí mnoho různých typů, od extra silného espressa (uma italiana) až po kávu s mlékem, která neobsahuje téměř žádnou kávu (Galão Claro).

Kriminalita
Kriminalita a trestná činnost v Portugalsku dosahuje evropského průměru. Především pří větších davech lidí nebo v turistických oblastech se mohou vyskytnout kapsáři, doporučuje se tedy dávat si pozor na své věci.

Kultura a náboženství
Portugalsko je katolická země, ale jsou zde i protestantské, muslimské a židovské menšiny, které však tvoří méně než 5% populace. Sever je více ovlivněn tradicí než průměrný a chudší jih.
Portugalci nejsou žádný bohatý národ. Člověk má pocit, že ještě stále melancholicky truchlí za svými ztracenými koloniemi. Nicméně jsou Portugalci vůči turistům velmi pohostinní, xenofobie jim je neznámá.

Místo

Lisabon 38° 44' 25.3068" N, 9° 8' 14.64" W
Location

Portugalsko na FB