Jste zde

Domů » Ostrov Madeira

Jídlo a pití na Madeiře, 1. část

Madeira - chlebová polévka Açorda
Autor: Rui Ornelas

Kuchyně ostrova Madeira se vyznačuje množstvím ryb, masa a ovoce, které se dále vaří, smaží a grilují. Nicméně seznam dalších složek je poměrně omezený. Obecně vzato je místní kuchyně jednoduchá, ale výborná. Vzhledem ke vzdálené poloze uprostřed Atlantiku a strmým břehům je ale i výčet ryb poměrně malý.

Ryby a dary moře

Nejběžnějšími rybami na talíři obyvatel ostrova Madeira je tkaničnice tmavá (espada) z hlubokého moře a tuňák (atum). Přílohu tvoří obvykle hranolky, často se také podávají s grilovanými banány.

Typická pro madeirskou kuchyni je také sušená treska (bacalhau) nebo mořský losos, kterého koupíte v každém supermarketu. Čerstvé ryby se často grilují na otevřeném ohni z dřevěného uhlí, a nesmí k tomu vždy samozřejmě chybět spousta bylinek a česneku.

Jen zřídka na jídelním lístku najdete čerstvého mečouna (espadarte), kanici (garoupa), pražmu (dourada), papouščí rybu (bodião) nebo cavaco, druh langusty. Caramujos (krevety) a caracoles (mořští plži) ale můžete občas zahlédnout na ceduli přede dveřmi jako denní specialitu v menších barech.

Maso

Ani milovníci masa zde nebudou zklamáni, v nabídce je hovězí, vepřové i kuřecí maso. Zejména hovězí maso je často používáno v místní kuchyni. Národním jídlem je "Espetadas", silně kořeněné hovězí masové kousky na vavřínové větvi nebo na dlouhém rožni, grilované na otevřeném ohni. Pozor, tento pokrm ale nezaměňujte s rybím jídlem "Espada", jehož název zní podobně.

Za názvem "Prego no prato" se pak skrývá steak mezi dvěma pořádnými krajíci chleba, často potíraný česnekovým máslem. Mnoho jídel je určeno pro více osob, například "Picado", které se objednává v různých velikostech (v závislosti na počtu osob). Picado jsou malé kousky hovězího masa se solí a česnekem, zprudka opečené. Jídlo se obvykle podává na jednom velkém talíři, uprostřed je maso a kolem něj jsou hranolky.

Předkrmy a přílohy

Před jídlem se často nabízí česnekový chléb (bolo de caco), který je vyroben ze světlé pšeničné mouky, nebo také ze žitné, kukuřičné a bramborové moučky. Nakrájí se na plátky, opeče a potře česnekovým máslem.

Jako svačinka se zde jí obložený chlebíček, který sem na ostrov přinesli Britové. Jde v podstatě o plátky bílého chleba, mezi něž se vloží maso, ať už je to rybí, kuřecí nebo šunka, hlávkový salát, rajčata, sýr nebo vejce. Fantazii se v tomto případě nekladou vůbec žádné meze. Co se týče zeleniny, převládají na ostrově mrkev a fazole z místních zahrad. Všechno ostatní se dováží, často z Afriky.

Přílohám všude dominují brambory, ať už vařené nebo ve formě hranolek. Když budete mít štěstí najdete na jídelním lístku i "Milho frito", bylinkami ochucenou a na kostky nakrájenou kukuřičnou polentu, nebo pečené sladké brambory v misce (batata doce). Často si můžete vybrat i z několika těchto příloh najednou.

Madeira a polévka Caldo verde
Geografie: 

Místo

Funchal, Madeira 32° 38' 47.2488" N, 16° 54' 27.2628" W
Location

Portugalsko na FB