Jste zde

Domů » Střední Portugalsko

Lisabon a zajímavosti

Lisabonská věž Torre de Belém
Autor: hamadryades

"Kdo nikdy neviděl Lisabon, nespatřil dosud nic krásného", říká jedno portugalské přísloví.

Vzpomínky na slavné období námořních plaveb, kdy byla Lisboa nejbohatším městem v Evropě, tvoří vzrušující kontrast k modernímu životu dnešní portugalské metropole.

Na severním břehu ústí řeky Tajo se rozprostírá na kopcích město s jedním z nejlepších přírodních přístavů na světě.

Četné "miradouros", vyhlídkové terasy, nabízí stále nové a nové pohledy na město. K těm nejoblíbenějším patří Miradouro de Santa Luzia s výhledem na nejstarší část, São Pedro de Alcântara anebo hrad São Jorge.

Nejlepší způsob, jak alespoň trochu víc poznat kouzlo města, je vyrazit pěšky. Za chvíli se úplně ztratíte v úzkých uličkách a schodištích pastelových barev starého města. Objevíte přitom i rušný noční život v ulicích Bairro Alto.

Využijte místních "elevadores", typických elevátorů a lanových drah, poskytujících v tomto kopcovitém městě chodcům skutečně velkou úlevu. Vydáte se i přes Oriente, přes městskou čtvrť, kde se konaly i části výstavy Expo, s rozsáhlou kulturní nabídkou a se zábavou. Dá se tu zajít také do jednoho z největších akvárií v celé Evropě.

Impozantní věž Torre de Belém, která se zvedá od řeky Tajo, je jedním z největších symbolů portugalských objevů. Pochází ze 16. století, byla postavena na rozkaz krále João II., podle návrhu architekta Francisca de Arruda. Byla postavena především na obranu přístavu, ale také jako pozoruhodná vstupní brána do města.

Pečlivě tvarované cimbuří, elegantní věžičky a šestihranná bašta zdobí tuto jedinečnou památku. Nicméně tím nejlepším z věže je z kamene vytesaný nosorožec - první, který kdy byl zhotoven v Evropě.

Klášter Mosteiro dos Jerónimos, zapsaný na Seznam světového dědictví UNESCO, vás překvapí svojí manuelskou opulencí. Tato 300 metrů dlouhá památka, symbol bohatství koruny a tvůrčí vize krále Manuela I. a architekta Dioga de Boitaca, je jednou ze světově nejvíce působivých náboženských staveb.

Skládá se z 2-patrové křížové chodby, mnoha gotických znaků, žebrové klenby a květinových motivů. V tomto slavném klášteře také najdete hroby historických postav, krále Manuela I., objevitele Vasco da Gamy a spisovatelů Luíse de Camões a Fernanda Pessoa.

Úžasné muzeum Calouste Gulbenkian, založené v roce 1968 arménským dobrodincem Calouste Gulbenkianem, je jedním z nejprestižnějších kulturních míst v zemi. Toto muzeum zahrnuje sbírky antického a moderního umění z celého světa, stálé a dočasné výstavy různých uměleckých děl, antické egyptské a římské artefakty, i sbírku evropských obrazů 20. století.

Pokud mají Lisabonci na něco chuť, tak to většinou bývají Pastéis de Belém, sladce krémové pudingové koláčky. Navštivte tradiční kavárnu Pastéis de Belém v blízkosti kláštera Jerónimos a objednejte si hned celou krabici těchto lahodných dezertů, sypaných skořicí a cukrem. Jsou vyráběny podle receptu, který je ještě dnes tajný.

Písečné pláže nedalekého pobřeží Atlantiku pak představují velice oblíbenou turistickou destinaci hned u moře. Ale i ve stinných městských parcích či návštěvou znamenitých muzeí se můžete seznámit s hlavním městem Portugalska. Určitě zcela propadnete onomu typickému kouzlu a prapůvodnímu životnímu rytmu Lisabonu.

Lahodné lisabonské koláčky Pastéis de Belém
Vchod do lisabonského hradu São Jorge
Autor: Bernt Rostad

Místo

Torre de Belém, Lisabon 38° 41' 29.7528" N, 9° 12' 57.2364" W
Location

Portugalsko na FB