Jste zde

Domů » Jižní Portugalsko

Návštěva pobřeží Algarve

Portugalské pobřeží Algarve
Autor: fontxito

Faro

Přestože je Faro hlavním a zároveň největším městem oblasti Algarve, přitahuje to sem jen některé turisty. Je to pravděpodobně proto, že se ve Faru nenacházejí pláže, ale jen pár písčin. Jen proto byste si ale návštěvu Fara neměli nechat ujít, ale udělat si alespoň jednodenní výlet k prohlídce města. Atmosféra města s úzkými uličkami a malými domy, muzea i kostely vám absenci pláží bohatě vynahradí. Ale jednu pláž vám přeci jen Faro může nabídnout, a sice Praia de Faro, která však leží trochu mimo.

Hlavní město regionu Algarve má šest okresů - Conceiçao, Estói, Santa Bárbara de Nexe, Faro (Sao Pedro), Faro (Sé) a Montenegro. Rozkládá se na ploše 202 čtverečních kilometrů a žije zde přibližně 60 000 obyvatel. Město Faro samotné má něco přes 41 tisíc obyvatel a díky mezinárodnímu letišti, kam létají především charterové lety, je jedním z hlavních turistických center v Portugalsku.

V 16. století získalo město na významu, protože se sem přesunulo biskupské sídlo ze Silves, dnes je administrativním a správním centrem celé oblasti. Pokud budete cestovat letadlem do Algarve, přistanete právě ve Faru. Vedle měst Lisabon a Porto se zde nachází třetí mezinárodní letiště na portugalské pevnině. V závislosti na denní době a povětrnostních podmínkách můžete již při příletu vidět umístění města s nedalekým ostrovem Ilha de Faro a přírodní rezervaci Ria Formosa s lagunou.

Pokud přijedete do Fara autem, ať už vlastním nebo zapůjčeným, narazíte hned vedle historického centra na velké parkoviště Largo de Sao Francisco, kde můžete auto zaparkovat zdarma. Parkoviště je během dne hlídané policií. Tento velký prostor byl kdysi využíván pro výroční trhy, západně od něj si můžete prohlédnout starou městskou zeď.

Albufeira

Jako skutečné turistické centrum můžeme označit letovisko Albufeira, které leží na západ od Fara. Na místních plážích se neustále něco děje, písečné zátoky mezi mystickými skalními útvary lákají k příjemné dovolené u moře. Ale i staré město Albufeiry je impozantní. Pokud máte rádi ryby, měli byste navštívit rybí trh. V restauracích můžete ochutnat speciální pokrmy z ryb a mořských plodů. Jsou tradičně připraveny na pánvi cataplana, takže přísady jsou obzvláště skvěle uvařené a udrží si svou přirozenou chuť.

Portimão

Jedete-li ještě dále na západ, dostanete se do obce Portimão, toto přímořské městečko je velmi oblíbené u turistů z celého světa. V neposlední řadě i díky okolním plážím Praia da Marinha a Praia da Rocha. Tyto dvě pláže jsou proslulé svou krásou a jsou populárním objektem pro fotografy. Proto byste si před vstupem na pláž měli udělat chvilku čas a udělat si pár snímků jako skvělou památku na svojí dovolenou.

Cabo de São Vicente

Nejzápadnější bod Algarve je zároveň také nejzápadnějším bodem Evropy. Proto dříve Portugalci označovali místo Cabo de São Vicente u Sagres jako "O fim do mundo" (Konec světa). Na mysu najdete také maják, jehož paprsky jsou vidět 32 námořních mil (cca 60 km) daleko přes Atlantiku a je považován za nejjasnější maják v Evropě.

Místo

Mys Cabo de São Vicente 37° 1' 22.6236" N, 8° 59' 46.7628" W
Location

Portugalsko na FB