Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Počasí

Portugalské pohoří Sierra Monchique

Pobřeží Portugalska je silně ovlivněno Atlantickým oceánem, jih země - Algarve - se vyznačuje středomořským podnebím. To se odráží také v prázdninových střediscích na pobřeží, za čerstvého větru tady panují po celý rok příjemné teploty. Občas se zde můžete setkat i se špatným počasím, ale hory Sierra Monchique před pobřežím působí jako účinná ochrana.

Klima v Portugalsku také charakterizují relativně mírné zimní měsíce s hojnými srážkami. Počasí je v pobřežních oblastech výrazně stabilnější než ve vnitrozemí. Na severu země Portugalsko, v hornatých oblastech, spadne více srážek než v jiných zemích Středomoří stejné zeměpisné šířky, stejně jako na jihu Portugalska, které je slunné a většinou suché.

Hlavní město Lisabon je považováno za celoroční tip pro strávení dovolené. Návštěvníci by v letních měsících červenec a srpen měli počítat s průměrnými teplotami kolem 27°C - 28°C, ale i s minimálními teplotami kolem 17°C. Od srpna se již pomalu ochlazuje, v zimě dosahují maximální teploty jen 14°C.

Nicméně v zimě teplota i v noci zřídka klesá pod 0°C. Deštivá sezóna začíná v Lisabonu v listopadu a pokračuje až do ledna, takže turisté musí být vybaveni nepromokavým oblečením a obuví. Ideální období k procházkám po městě je na jaře nebo na podzim.

Algarve je hlavním turistickou destinací pro milovníky koupání a pláží. Portugalské klima umožňuje koupání od května do konce října, ovšem i v létě je teplota vody na pobřeží Atlantského oceánu maximálně 20°C. Jih země má slunečné dny a podobné teploty vzduchu jako země severní Afriky.

Maximální teploty dosahují v srpnu přes den i více než 30°C, přičemž v noci se pohybují kolem 25°C. V zimě teploty klesají asi na 17°C během dne. Nejlepší období k dovolené na jihu Portugalsko je od začátku léta do pozdního podzimu, v závislosti na tom, jak velké chcete mít teplo. Měsíce leden až březen jsou hodně deštivé, takže může docházet i k povodním a sesuvům půdy.

K Portugalsku patří ještě také, kromě pevniny na Iberském poloostrově, dvě ostrovní skupiny - Azorské ostrovy a Madeira. Obě se nacházejí západním směrem v Atlantiku a více než památky nabízejí fantastickou přírodu.

Na Madeiře, a ještě více na Azorách, panuje velmi mírné a vyrovnané klima. V létě je tu teplo, kolem 25 - 28°C, a v zimě teploty jen zřídkakdy spadnou pod 15°C. Nejméně srážek je od dubna do června na Azorách, a až do září na Madeiře. Zejména v oblasti Azor se ale počasí může velmi rychle, a to dokonce i několikrát denně, změnit.

Mírné podnebí na Azorách a Madeiře je ideální k odpočinku a turistická sezóna tu panuje po celý rok. Madeira má ale za zimních měsíců daleko méně hodin slunečního svitu denně.

Místo

Lisabon 38° 43' 30.8928" N, 9° 8' 59.4852" W
Location

Portugalsko na FB