Jste zde

Domů » Jižní Portugalsko

Portimão a památky

Portimão a kostel Igreja da Nossa Senhora da Conceição

Druhé největší město Algarve, Portimão, bylo a stále ještě je důležitým obchodním centrem. V římských dobách bylo nazýváno jako Portus Magnus a bylo jedním z nejvýznamnějších přístavních měst v Portugalsku, kde hrál velmi důležitou roli rybolov.

Na západním břehu řeky Rio Arade se naskytne návštěvníkům pohled na tehdejší atmosféru kdysi typického rybářského městečka. Tady jsou ještě k vidění některé rybářské lodě a lokály, které nabízejí čerstvě připravené ryby.

Portimão je hezké město s moderní strukturou, které nabízí vše, co turisté chtějí a očekávají. Slunce a pláže, zábavu, obchody, a třeba také vyhlášené sardinky. Milovníci historie zase určitě ocení zajímavé památky.

Farní kostel Igreja da Nossa Senhora da Conceição byl postaven na nejvyšším místě ve městě Portimão. Jediné zbytky budovy, která původně pochází z 15. století, jsou gotický vchod, chrlič vody a sloupová klenba. Pozoruhodné jsou také umělecky zlacený oltář ve svatyni, manuelská křtitelnice a socha svatého Petra ze 16. století, dlažba ze 17. století a slavné čtyři krucifixy ze slonoviny a dřeva.

Budova jezuitské školy Colégio dos Jesuítas pochází ze 17. století, kterou na rozkaz místního bohatého šlechtice zřídili jezuité. Byla poškozena zemětřesením v 18. století a poté částečně nově přestavěna. Kostel ve střední části budovy je největší v celém Algarve. Drahé barokní oltářní obrazy ve svatyni a oltáře v kapli jsou obzvláště velmi pozoruhodné.

Pevnost Fortaleza de Santa Catarina ze 17. století byla postavena na ochranu obyvatelstva před útoky pirátů. Po zemětřesení v roce 1755 byla částečně přestavěna a mj. zahrnuje kapli zasvěcenou svaté Kateřině. Leží u vchodu k přístavu, a směrem k pláži a útesům Praia da Rocha nabízí nádherný výhled na moře a na řeku.

Městské muzeum Museu Municipal Manuel Teixeira Gomes se nachází v místě, kde kdysi stávala konzervárenská továrna na sardinky. Bylo pojmenováno po nejslavnějším obyvateli Portimãa a bývalém prezidentovi Portugalska.

Mezi jeho exponáty patří ukázky denních činností v konzervárenské výrobě, artefakty, které přibližují tradiční obživu v tomto regionu, archeologické nálezy a také prostor věnovaný životu bývalého prezidenta.

Portimão a jezuitská škola Colégio dos Jesuítas

Místo

Museu Municipal Manuel Teixeira Gomes 37° 8' 14.388" N, 8° 32' 9.1032" W
Location

Portugalsko na FB