Jste zde

Domů » Severní Portugalsko

Porto, 1. část

Porto je často označováno za hlavní město severu Portugalska.

Nachází se v blízkosti pobřeží Costa Verde, jeho středem se vine řeka Douro, které poté vtéká do Atlantického oceánu.

Porto je po Lisabonu druhým největším městem v zemi a někteří lidé ho také označují jako "utajené hlavní město" Portugalska.

Jde o staré námořnické město, podobně jako v případě Lisabonu se rozkládá na strmém svahu, takže tu převládají terasovitě postavené domy.

Celé město je velmi spletité a mezi malými domky se tu klikatí úzké uličky. Nejvíce je to patrné ve staré čtvrti Ribeira, která byla dokonce v roce 1996 vyhlášena za Světové dědictví UNESCO.

Za strmé stoupání až k nejvyššímu bodu starého města budete odměněni jedinečným výhledem na celé město. To ale není tak stísněné jako stará čtvrť.

Jsou tu k vidění i opravdu rozlehlá náměstí, po jejichž stranách stojí nádherná panská sídla. Jedním z nich je náměstí Praça do General Humberto Delgado, na jehož severní straně stojí grandiózní městská radnice.

Náměstí se nachází u třídy Avenida dos Aliados. Když po ní půjdete směrem dolů, dojdete k centrálnímu náměstí Praça da Liberdade (Náměstí nezávislosti). Zde se nachází i nádraží São Bento, jehož vstupní hala je zdobena nádhernými "azulejos", glazovanými keramickými kachličkami s barevnou výzdobou.

Západně od Praça da Liberdade se vypíná do výšky 75 metrů Torre dos Clérigos. Tato žulová věž, která je součástí stejnojmenného kostela, se stala jednou z místních nejpopulárnějších turistických atrakcí.

Každý turista, který se o své dovolené ocitne v Portu, neopomene vystoupat až nahoru a pokochat se překrásným výhledem na město a na řeku. Když sejdete dolů, můžete se projít podél břehu řeky.

V blízkosti Rua Infante de Henrique stojí kostel São Francisco, jehož návštěva patří také neodmyslitelně k dovolené v Portu. Gotické baroko a zlacená rokoková výzdoba dělají z tohoto malého kostelíku velké lákadlo pro všechny turisty.

V rámci dovolené v Portu byste si také v žádném případě neměli nechat ujít výlet lodí po řece Douro a procházku po nábřežní promenádě. Tady se velmi rádi setkávají i místní obyvatelé.

Nejkrásnější je Cais da Ribeira, jak se nazývá promenáda vedoucí od historické staré čtvrti. Odtud si můžete vychutnat výhled na most Ponte Dom Luis I., který spojuje oba břehy města, oddělenými řekou Douro.

Městská čtvrť na opačné straně řeky se nazývá Vila Nova da Gaio a sídlí v ní výrobci nejcennějšího vývozního artiklu města Porto - portského vína. Narazíte tam na přibližně 60 vinařství.

Čtvrť Vila Nova da Gaio v Portu
Autor: Teleyinex

Místo

Praça da Liberdade, Porto 41° 8' 58.7688" N, 8° 36' 38.6748" W
Location

Portugalsko na FB