Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Portugalská kuchyně

Jeden z druhů úpravy tresky "Bacalhau"

Portugalská kuchyně je skutečně pestrá, protože Portugalci používají mnoho produktů, koření a přísad do své domácí kuchyně, které objevili při svých cestách za poznáním a později i ve svých zámořských koloniích. Každý region Portugalska má své vlastní speciality, v závislosti na tom, zda je oblast v horách, na pobřeží nebo v široké údolní oblasti.

Ve většině restaurací, které provozují Portugalci, obzvláště daleko od turistických center, jsou připravovaná jídla vždy čerstvá. Stejně jako ve Francii nebo v Itálii si tu můžete udělat čas a večeřet třeba i několik hodin.

"Severské“ děti, které jsou zvyklé se odbýt hranolky a kebabem během několika minut, se většinou už po předkrmu nudí a brblají. Neberte to ale nijak tragicky, protože Portugalci jsou velmi přátelští. Chcete-li vyřešit problém jednoduše, vždy se můžete zastavit u jednoho z mnoha stánků občerstvení v centru.

Jedním z národních pokrmů je sušená solená treska (Bacalhau), která se připravuje na více než 300 různých způsobů. Dalšími známými pokrmy jsou Caldo verde, zelná polévka a grilované sardinky.

Kromě toho jsou tady velmi oblíbené malé fritované koláčky (Pasteis) s masem, mušlemi nebo s kraby. Portugalské zákusky jsou díky arabskému vlivu velmi sladké. Jako příklad uveďme třeba Arroz doce (mléčná rýže) anebo Pudim flam (karamelový pudink). Z listového těsta se vyrábí druh pudinkového dortu Pasteis de Nata, který se přes Macao rozšířil až do Číny.

Také některá vína z Portugalska patří mezi nejlepší na světě. Nejznámější jsou především Vinho Verde a červená vína. Také portské víno Vinho do Porto je světově proslulé.

Kromě velkých měst a turistických center v Algarve jsou jídelníčky ve většině restaurací v Portugalsku pouze v portugalštině, někde také v angličtině. Podniky vyšší třídy, zejména v Lisabonu a Portu, mají menu psané obvykle v portugalštině, angličtině a francouzštině.

Malý slovníček:

Caldo Verde - zelná polévka

Crema de Marisco - krémová polévka s mořskými plody

Sopa de Agrioes - hustá polévka s řeřichou

Canja - kuřecí polévka

Peixe - ryba

Açorda - směs s mořskými plody a pečivem

Ameijoa - mušle srdcovky

Atum - tuňák

Bacalhau - treska

Caranguejo - krabi

Caracol - šneci

Carapau grelhado - grilované makrely

Cherne - kambala

Lagosta - humr

Marisco - mořské plody

Mexilhoes - bílé mušle

Sardinas grelhadas - grilované sardinky

Carne - maso

Borrego - jehněčí

Figado - játra

Frango - grilované kuře

Leitao - sele

Porco - vepřové maso

Salsicha - klobása

Vaca - hovězí maso

Vitela - telecí maso

Caldeira de carne - portugalské dušené maso

Krémová polévka s mořskými plody "Crema de Marisco"

Místo

Porto 41° 9' 21.3048" N, 8° 37' 19.0416" W
Location

Portugalsko na FB