Jste zde

Domů » Pláže

Portugalské pláže, 1. část

Portugalské pobřeží Costa Azul s pláží

Každý má jiný vkus a jinak tomu není ani při výběru prázdninového místa jako cíle pro plážovou dovolenou. Portugalsko má různé plážové oblasti, ze kterých si každý podle svého vkusu určitě vybere tu správnou.

Pláže Portugalska se dělí do těchto oblastí: Costa Azul, Costa de Prata, Costa Verde, Algarve, pláže Ria Formosa, Cascais, Estoril, pláže Tróia, ostrovy Madeira a Azory.

Costa Azul (tzv. Modré pobřeží) začíná jižně od hlavního města Lisabon, a táhne se podél atlantického pobřeží přes region Alentejo až k regionu Algarve.

Pláže na Costa Azul už sice nejsou žádným rájem pro "Robinsony", ale stále ještě zůstaly ušetřeny od masové turistiky. Ještě stále zde můžete najít opuštěné zátoky a pláže, které ale nejsou zařízené potřebným vybavením, jak je obvykle typický plážový turista zvyklý.

Costa de Prata leží v oblasti mezi městy Lisabon a Porto. V této části portugalského pobřeží Atlantiku jsou písečné pláže, "ospalá" městečka a vesnice.

Moře a vítr jsou na pobřeží v této oblasti poměrně drsné a bouřlivé, takže je vhodné především pro surfování. Pro nezkušené plavce a děti to tu může někdy být v závislosti na počasí a ročním období pro koupání příliš nebezpečné.

Costa Verde (Zelené pobřeží) je poměrně nově vymyšlený název pro severozápadní portugalskou část u pobřeží Atlantického oceánu regionu Minho. Jak už jeho název napovídá, je region svěží a zelený, což mimo jiné znamená, že v této oblasti hodně prší.

Zejména v zimě a na jaře se tu můžete často setkat s deštěm, a panují zde také silné poryvy větru. Pláže na tomto úseku pobřeží jsou velmi krásné a nijak přeplněné. Pro čistě plážovou dovolenou ale nejsou moc vhodné.

Algarve je bezesporu nejoblíbenější prázdninovou destinací Portugalska. Na jižním pobřeží Algarve umístěné pláže jsou ideální pro typickou plážovou dovolenou. Příjemné klima, dobrá turistická infrastruktura a prvotřídní golfová hřiště sem každý rok lákají tisíce návštěvníků.

Na východ od města Faro se může oblast pochlubit dlouhými písečnými plážemi, zatímco na západ od Fara září okrově zbarvené skály, kde se můžete koupat v přírodně chráněných zátokách.

Obzvláště krásné pláže jsou Dona Ana v blízkosti letoviska Lagos, pláž Senhora da Rocha u Armacáo de Pera, Sáo Rafael u města Albufeira a Ilha de Tavira.

Místo

Pláž Dona Ana 37° 5' 32.4384" N, 8° 40' 7.1256" W
Location

Portugalsko na FB