Jste zde

Domů » Střední Portugalsko

Sintra, 1. část

Portugalské město Sintra s historickým centrem
Autor: detengase

Město

Sintra je město (tzv. Vila) v Portugalsku s přibližně 33 000 obyvateli, ležící asi 25 km západně od hlavního města Lisabon. Město je známé především kvůli svým "staletým" palácům, které přitahují turisty z celého světa. Od roku 1995 je díky tomu zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Můžete zde obdivovat nejen pohádkové paláce, ale i velkolepý hrad, majestátní usedlosti a okouzlující domy s červenými střechami. Půvabné město se může pochlubit také nádhernou krajinou plnou romantiky s hustými lesy a působivými horskými vrcholy.

Provincie

Celá stejnojmenná provincie, která se vyznačuje svým jedinečným kouzlem a klidem, nabízí se svými skalnatými kopci, s bujnou vegetací a nedotčenými plážemi neuvěřitelně krásnou krajinu. V pohoří oblasti, která byla keltskými osadníky nazývána "Měsíční hora" a Římany "Mons Lunae", je také rozlehlý přírodní park, který se rozkládá až k portugalskému pobřeží, k městu Cascais. V provincii najdete také místo Cabo da Roca, nejzápadnější bod evropské pevniny.

Historie a památky

Město popsal již v 11. století arabský geograf Al-Bakrí, a ještě před tím stála nad městem pevnost Castelo dos Mouros, kterou postavili Maurové. Později využívali po několik století členové portugalské královské rodiny své elegantní vily na kopcích a luxusní usedlosti v Sintře jako letní sídla, aby se dostali pryč z horkého města na čerstvý vzduch a mohli si užívat svěží mikroklima hor.

Tento zasněný a pohádkový kus země, který popsal anglický básník lord Byron v 19. století jako "skvělý ráj", přitahuje stále spisovatele a filmaře světové třídy, které skvěle inspiruje jedinečná krása, historie a pověst Sintry.

Historické centrum Sintry je jakýmsi muzeem pod širým nebem, které je plné nádherných pokladů, jako jsou nádherné zahrady luxusního paláce Tivoli Palácio de Seteais, klášter Capuchos z 18. století, park Monserrate a několik muzeí.

V historickém centru města, v blízkosti nádherného hotelu Tivoli, se nachází Palácio Nacional de Sintra (zvaný také Paco Real nebo Palácio da Vila), impozantní budova, která je známá jako jediný středověký královský palác v Portugalsku, který je stále nedotčen.

Jeho skvělá kombinace maurského, gotického a manuelského stylu, stejně jako nádherně zařízené pokoje, Orientem inspirované dlaždice, nádherné obrazy, starožitný nábytek a krásné tkané koberce určitě stojí za návštěvu. Nejkrásnějšími architektonickými prvky této národní kulturní památky jsou dvě bílé věže.

Palác byl postaven již v 10. století během muslimského období jako maurská pevnosti (tzv. alcázar). Jeho dnešní podoba pochází především z 15. a začátku 16. století, od portugalského krále Manuela I.. Od té doby ho po několik dalších století téměř nepřetržitě obývala královská rodina.

Budova je dnes v držení portugalského státu a je využívána pro turistické a kulturní účely. Jako součást kulturní krajiny Sintry patří Paco Real na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO v Portugalsku.

Portugalské město Sintra s palácem Tivoli Palácio de Seteais
Portugalské město Sintra a zajímavé stavby
Autor: detengase

Místo

Palácio Nacional de Sintra, Sintra 38° 47' 51.7416" N, 9° 23' 26.6784" W
Location

Portugalsko na FB