Jste zde

Domů » Střední Portugalsko

Sintra, 2. část

Portugalský palác Pena
Autor: ivogomes

Castelo dos Mouros

Castelo dos Mouros jsou pozůstatky kolosálního maurského hradu, který byl vybudován v 8. nebo 9. století. Již z jeho názvu je patrné, že ho vystavěli Maurové. Najdete je v lese na hřebenu mohutných hor, nad městem Sintra. Stavba je pozoruhodnou připomínkou minulosti Portugalska, je zapsána na Seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Tuto pozoruhodnou vojenskou stavbu dobyl v roce 1147 král Alfons I. Portugalský, zvaný Dobyvatel, a nechal zde poté postavit křesťanskou kapli. Portugalci ale hrad v následujících staletích téměř nevyužívali a tak ho nechali zpustnout.

V období romantismu byla stavba v polovině 19. století na příkaz krále Ferdinanda II. dokonale zrestaurována a je stále dodnes dokonale zachovalá. Můžete tu obdivovat strohé věže, původní cisterny a nádherné cimbuří hradu, ze kterého budete mít nádherný panoramatický výhled na město a okolí.

Palác Pena

Starobylý palác Palácio Nacional da Pena je dalším významným symbolem ve městě Sintra, je považován za jedno z nejoriginálnějších architektonických děl, která byla kdy postavena. Nachází se na vrcholku Serra de Sintry, pohoří západně od města Lisabon.

Díky své kombinaci gotického, manuelského, maurského a indického architektonického stylu tento palác vypadá jako z pohádky. Vzhledem k jeho eklektickému stylu je označován jako "portugalský Neuschwanstein" (turisty velmi navštěvovaný zámek v německém Bavorsku).

Budova z 19. století je zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO a má řadu exotických rondel (kruhových staveb), opevňovacích zdí a kopulí v různých pastelových barvách, umělecky zdobené rámy oken a světle obložené špičky věží. Má pokoje ve viktoriánském stylu, nádherné iluzionistické malby trompe l'oeil, majestátní nábytek a krásně udržovanou zahradu.

Za vlády krále Jana II. Portugalského byl postaven na místě paláce mnišský klášter, který nechal král Manuel I. Portugalský přestavět v manuelském stylu (manuelino), který byl nazván právě po něm. Ničivé zemětřesení od Lisabonu v roce 1755 zničilo velkou část budovy, klášter byl opuštěn a chátral.

Ferdinand II., který se oženil v roce 1836 s královnou Marií II., byl tak ohromen oblastí kolem Sintry, že roku 1837 nechal zničit ruiny kláštera spolu s několika okolními selskými dvory a zakoupil také nedalekou starobylou maurskou pevnost Castelo dos Mouros, kterou zrekonstruoval. Chtěl nechat "vzkřísit" také klášter, ale nakonec tu nechal vybudovat nové letní sídlo pro královskou rodinu.

Pláže a další lákadla

Užijte si nádherný západ slunce na místních plážích Sintry, v klidném ráji vodních sportů Ericeira nebo v půvabné rybářské vesnici Azenhas do Mar s obílenými domy. Praia Grande, Praia da Adraga a Praia das Maçãs patří díky jejich krásné přírodě a fantastickým podmínkám pro bodyboarding a surfování k nejpopulárnějším plážím v Sintře.

Dvě z nejprestižnějších golfových hřišť, Penha Longa Golf a Beloura Golf, se nacházejí jen kousek od centra města a nabízejí fantastický výhled a zařízení. Kromě toho vás jistě překvapí okouzlující obchody, starožitnictví, restaurace a kavárny, stejně jako různá muzea na různá témata jako moderní umění, archeologie anebo historické hračky.

Vaše chuťové buňky můžete rozmazlovat chutnými regionálními pokrmy, určitě ochutnejte "nebeský" tvarohový koláč Queijadinhas, cukrem posypaný plátek listového pečiva Travesseiros, vydatné selátko Leitão de Negrais, pečené kůzlátko Cabrito Assado anebo fantastické pokrmy z ryb a darů moře.

Portugalský region Sintra s maurským hradem
Autor: ivogomes

Místo

Castelo dos Mouros, Sintra 38° 47' 34.7892" N, 9° 23' 19.4676" W
Location

Portugalsko na FB