Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Speciality kuchyně, 1. část

Jedno z portugalských vín Vinho Verde
Autor: Thruhike98

Speciality na severu
Na severu země Portugalsko, zejména v regionu Costa Verde, jsou skvěle připravované pokrmy jako jako caldo verde, vepřové maso, kachna s rýží anebo sušené ryby. Ve městě Viana do Castelo je obzvláště populární rýže se sušenou rybou a olihněmi na způsob "Margarida da Praça". V místě Caminha zase můžete ochutnat dušené úhoře. V Paredes de Couro se připravuje všudypřítomná treska na způsob "Miquelina". V Monção si na podzim určitě dejte jelení a králičí maso. Melgaço je zase známé pro svojí uzenou šunkou a Porto zase pro dršťkový guláš. V tomto regionu hlavně nesmíte zapomenout okusit pravé portské víno a víno Vinho Verde.

Speciality v centrální oblasti
V tomto regionu jsou téměř všechny místní pokrmy připravované z čerstvých ryb, mořských plodů a korýšů. Caldeirada je oblíbeným "gulášem" z těchto produktů, v Aveiru obsahuje stejný pokrm většinou úhoře. V obci Coimbra skvěle připravují jídla z masa, zejména grilované špízy v Barraidě jsou známé. V celé oblasti si můžete zakoupit Cavacas, suché sušenky. Všude také seženete dobrá stolní vína.

Speciality v Lisabonu a okolí
Tato oblast je rájem pro lidi, kteří rádi jedí ryby. Jak speciality jsou vyhlášené mušle z Ericeiry a Cabo da Roca, mušle a ústřice ze Setúbalu, mečoun ze Sesimbry a korýši z Cascaisu. Jako další lahůdky jsou v této oblasti známé kozí a ovčí sýry ze Sobralu de Monte Agraço a z Azeitaa, nebo koláče z Malveiry. V Sesimbře se jí koláč Zimbros a v Sintře jsou oblíbené malé tvarohové dorty s názvem Queijadas.

V Lisabonu samotném je mnoho restaurací, které nabízejí všechny speciality z různých regionů země Portugalsko a mezinárodně uznávané pokrmy. Dobrá stolní vína z míst Colares, Bucelas, Setúbal a Carcavelos jídla ještě doplňují. V Setúbalu jsou obzvláště vynikající muškátové odrůdy.

Místo

Setúbal 38° 31' 27.588" N, 8° 53' 16.1124" W
Location

Portugalsko na FB