Jste zde

Domů » Jižní Portugalsko

Tavira a památky

Kostel Igreja de Santa Maria do Castelo
Autor: distrug

Pevnost

Zřícenina původně maurské pevnosti na kopci byla po křesťanském dobytí Algarve ve 13. století znovu postavena, a to za vlády krále Dinise. Její věže dnes nabízejí nádherný panoramatický výhled na město Tavira a okolní krajinu, a nádherné zahrady uvnitř pevnosti jsou během horkých letních dní vítaným útočištěm k osvěžení.

Mezi maurskými ruinami se dnes nachází zahrada, v bývalé vodní věži na vrcholu kopce se nachází tzv. "camera obscura" (jakási temná komora), která nabízí výhled na město a expozicí o historii města.

Jihozápadně od hradu se rozprostírá bývalá maurská čtvrť, která ležela původně mimo městské hradby. Tady žila po dlouhá století maurská komunita.

Kostely

Na cestě k pevnosti leží kostel Igreja da Misericórdia, který byl postaven v roce 1541. Je považován za nejlepší příklad renesanční architektury v portugalské oblasti Algarve. Jeho harmonicky renesanční fasádu navrhl a vyrobil kameník André Pilarte.

Nad vstupním portálem jsou umístěné postavy svatých Petra a Pavla, a také Marie da Misericordia (milosrdenství). Vnitřek kostela je vyzdoben modrými a bílými obrazci azulejo, a také zlacené oltářní obrazy a dlažba z 18. století jsou velmi pozoruhodné.

Vedle ruin hradu najdete kostel Igreja Santa Maria do Castelo, který byl pravděpodobně ve 13. století postaven na místě, kde kdysi stála mešita. Tento kostel byl znovu částečně postaven po zemětřesení v roce 1755.

Gotický portál, gotické okno se špičatými oblouky a manuelská kaple Capela dos Passos jsou dosud zachovány v původním stavu. Další znaky, které odlišují tento kostel, jsou dlaždice ze 17. a 18. století a několik krásně vyřezávaných oltářních obrazů.

V oltářní místnosti se také nacházejí hrobní desky, které připomínají portugalského rytíře jménem Paio Peres Correia a sedm dalších zabitých křesťanských rytířů.

Také o trochu níže položený kostel Igreja de Santiago byl původně mešitou. V průběhu staletí byl ale znovu a znovu přestavován. Bílé omítnutá budova má jižní hlavní průčelí ozdobené vyobrazením svatého Jakuba (Santiago) na koni, jako vraha Maurů.

Věž

Věž Torre de Tavira se nachází v blízkosti pevnosti, projekce camera obscura (temná komora) v této bývalé vodní věži nabízí úžasný pohled na město a okolí na velké obrazovce, přitom jsou použity rotující zrcadlo a lupy.

Most

7-obloukový, tzv. Římský most z roku 1655 byl zničen během zemětřesení, a v roce 1870 byl znovu postaven. Vede k náměstí Praça da República, kde stojí radnice s pozdně středověkými arkádami.

Palác

Palácio da Galeria je zrekonstruovaný renesanční palác. Ve vstupním prostoru jsou vystaveny artefakty z fénického období, ostatní místnosti jsou věnovány převážně současnému umění. V jeho horní části můžete dobře poznat typickou střešní konstrukci města Tavira: Každý pokoj má svůj vlastní krov.

Portugalská Tavira a kostel Igreja da Misericórdia
Autor: chris.schuit

Místo

Kostel Igreja da Misericórdia, Tavira 37° 7' 33.3696" N, 7° 39' 3.024" W
Location

Portugalsko na FB