Jste zde

Domů » Ostrov Madeira

Turistika na Madeiře

Madeirský přístav Câmara de Lobos
Autor: Hypocentre

Přes velkou rozmanitost sportovní nabídky je Madeira především rájem pro pěší turisty, kteří se vzhledem k mírnému klimatu nikdy příliš nezapotí ani při obtížných cestách.

Nejvíce populárními stezkami na Madeiře jsou obslužné cesty podél umělých zavlažovacích kanálů, tzv. levadas, které protínají celý ostrov Madeira, a vedou ke všem turisticky zajímavým bodům.

Dobře značené a pestré pěší trasy se staly atraktivní i u těch mladších návštěvníků. Pokud dáváte přednost o něco náročnější chůzi, můžete se rozhodnout pro trekking na krásných horských stezkách.

Klikaté cesty vedou do hornatého vnitrozemí, a některé až na vrcholy nejvyšších hor. Obzvláště zajímavá jsou místa Camacha (centrum košíkářství), vesnice Curral das Freiras ukrytá uprostřed kráteru Eira do Serrado stejně jako vesnici Pico Ruivo, nejvyšší hora na ostrově.

Hezký rybářský přístav Câmara de Lobos byl se svými pestře pomalovanými loďkami stejně populární pro amatérského malíře Winstona Churchilla stejně jako pro turisty, kteří si ho dnes rádi fotografují.

V blízkosti nabízí Pico da Torre fascinující výhled na přístav a až k mysu Cabo Girao, 580 metrů vysoký útes. Z jeho vyhlídkového ochozu se můžete podívat dolů až na město Funchal.

V zátoce Machico přistál roku 1419 objevitel Madeiry, portugalský mořeplavec Zarco. Nenechte si v něm ujít návštěvu kaple Nossa Senhora dos Milagres, kašnu S. Roque a pevnosti Nossa Senhora do Amparo a S. Joao Baptista.

V blízkosti Porto da Cruz leží 590 metrů vysoká "Orlí skála" (Penha da Águia). Náhorní plošina Paul da Serra je místem s 25 vodopády, nejvyšší z nich padá do hloubky 100 metrů.

V lávových skalách před pobřežním městečkem Porto Moniz na severozápadě ostrova je velmi krásný plavecký bazén s mořskou vodou. Jízda ze Sao Vicente do Porto Moniz určitě stojí za to díky silnicím na strmých skalních stěnách a přes četné tunely. Někdy dokonce silnici křižuje vodopád, který je ohraničen pouze stěnou směrem ke strmém břehu.

Santana je známá pro své typické štítové domy s doškovými střechami, které dosahují téměř až k zemi. Jen kousek pěšky je vzdálená nejvyšší hora Madeiry, Pico Ruivo (1861 m), která nabízí fascinující panorama.

Baía de Zarco je název nové turistické oblasti 24 km od Funchalu s vesnicemi Agua de Pena, Machico, Caniçal, Portela, Porto da Cruz, Santa de Serra a Santa Cruz.

Ilhas Desertas (Opuštěné ostrovy) v jihovýchodní části souostroví jsou, jak už jejich název napovídá, neobydlené. Jsou zde přírodní rezervace, kde žijí mořští ptáci, divoké kozy, několik jedovatých černých hadů a tuleni.

Skála Penha da Águia, Portugalsko
Část portugalských ostrovů Ilhas Desertas
Geografie: 

Místo

Câmara de Lobos 32° 38' 52.9296" N, 16° 58' 29.2296" W
Location

Portugalsko na FB