Jste zde

Domů » Ostrov Madeira

Aktivity na Madeiře

Turistika

Aktivní dovolená na portugalském ostrově Madeira není neznámým pojmem. Speciálně pro vyznavače pěší turistiky skýtá zdejší mírné klima a fantastická krajina přímo ideální podmínky. Krásným příkladem pěší turistiky jsou procházky podél "levadas", uměle vybudovaných zavlažovacích kanálů, které procházejí celým ostrovem. Na těchto výletech budete míjet nádherné strmé skalní stěny i úrodná údolí. Při výstupu na centrální pohoří budete odměněni překrásným výhledem na celý ostrov.

Nejzajímavějšími oblastmi vyhlášenými pěší turistikou jsou plochy mezi vrcholky Pico do Arieiro a Pico Ruivo. Nejvyšší horou je na Madeiře je právě vrcholek Pico Ruivo, který ční do nadmořské výšky 1.862 metrů. Určitě stojí za výlet i oblast mezi místy Porto da Cruz a Santana na severu. Toto území bylo dokonce zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Pokud se rozhodnete strávit svou dovolenou na Madeiře, neměli byste v žádném případě vynechat městečko Santana, kde jsou k vidění velmi pestré, tradiční doškové domy, kterými je toto městečko proslavené.

Přímo znamenitým místem k provozování pěší turistiky je pak Rabaçal. Podél levadas tudy vedou turistické stezky až k jednomu vodopádu, který bude tím pravým vyvrcholením vašeho putování po ostrově. Jiní pěší turisté se však možná budou raději chtít projít tamními vavřínovými lesy, které se rozprostírají na celých 20% plochy ostrova.

Potápění

Ta nejhezčí místa k potápění najdete u jižního pobřeží ostrova Madeira a u ostrůvku Porto Santo. Potápěčská centra objevíte v městečcích Caniço, Machico a Funchal. Turisté si zde mohou zaplatit výukové lekce potápění a také si vypůjčit vhodné vybavení.

Surfování

Stabilní větry, které vanou kolem ostrova, vytvářejí skvělé podmínky nejen pro surfaře, ale i pro paraglidisty. Surfaři najdou své základny zejména na jižním pobřeží, půjčovny potřebného vybavení a nabídku výuky tohoto sportu pak najdete ve městě Funchal.

Rybolov a výlety lodí

Atraktivní je také nabídka rybolovu na otevřeném moři. Z přístavu Funchal se organizují výlety lodí, mezi něž spadá třeba i pozorování delfínů v Atlantiku.

Další sporty

Kdo raději upřednostňuje pobyt na souši, může se vypravit na některé ze dvou golfových hřišť na ostrově, nebo prozkoumávat ostrov ze hřbetu koně. Pro milovníky bílých sportů jsou připraveny veřejné tenisové a squashové kurty, které najdete především v hlavním městě Funchal. Na Madeiře se ale dá provozovat také jeep safari nebo atraktivní lety vrtulníkem nad ostrovem.

Nejvyšší hora Madeiry - Pico Ruivo
Autor: bartb_pt
Geografie: 

Místo

Santana, Madeira 32° 47' 27.3084" N, 16° 52' 22.368" W
Location

Portugalsko na FB