Jste zde

Domů » Střední Portugalsko

Alcobaça

Portugalské město Alcobaça s klášterem
Autor: b00nj

Alcobaça je ohromující středověké město s cca 60 tisíci obyvateli, které je skvělým výletním cílem pro návštěvníky Portugalska. Najdete ho asi 100 km severně od Lisabonu.

Je domovem největšího katedrálního a klášterního komplexu v zemi a je známé pro romantický příběh Petra I. Portugalského a Inês. Tento královský milostný příběh je hodně podobný románku mezi Romeem a Julií.

Ačkoliv se rozkládá asi 10 km od Atlantského oceánu, řeka Alcoa protéká městem jen ve výšce několika metrů nad mořem. Ještě v raném středověku dosahovalo moře v podobě laguny Pederneira až k branám Alcobaçy u Fervency.

Staré části města dominuje zbytek pevnosti a klášter Mosteiro de Alcobaça, který byl v roce 1989 zapsán do Seznamu světového dědictví UNESCO. Strohý klášter byl založen v roce 1153, je spojen s cisterciány a je také spojován se vznikem portugalského národa.

V roce 1147 dobyl portugalský první král Afonso Henriques město Santarém od Maurů, a jako vděčnost za vysvobození byl založen právě klášter pro mnichy cisterciány.

S výstavbou klášterního komplexu se začalo v roce 1178, ukončena byla v roce 1240. Areál byl později také několikrát rozšířen, ještě v roce 1755 tu byla vytvořena knihovna, svého času byla jednou z největších v Portugalsku.

Dnes tu mohou návštěvníci obdivovat například zdobenou sakristii v manuelském stylu, křížové chodby a hrobky krále Petra I. a jeho zavražděné ženy Inês de Castro, jejichž příběh se stal tématem mnoha knih, divadelních her a filmů.

Západním směrem, asi 70 metrů nad klášterem, můžete navštívit ruiny maurské pevnosti Castelo de Alcobaça. Ta byla ve 12. století při reconquistě silně poškozena, takže musela být za vlády krále Afonsa Henriquese a jeho nástupce, krále Sancha I., zrekonstruována.

V následujících letech sloužila především k ochraně mnichů před Maury. V letech 1422 a 1755 byla budova opět poškozena, tentokráte při zemětřesení. Roku 1838 nařídila královna Maria II. hrad zbourat, kameny z něj byly použity ke stavbě mnoha občanských budov. Vnější zdi byly v letech 1952-1953 částečně obnoveny.

Jen 18 km severně od Alcobaçy se nachází další významný klášter, dominikánský Mosteiro da Batalha. Pochází ze 14. až 16. století a byl postaven na počest vítězství Portugalska nad královstvím Kastilie v bitvě u Aljubarroty (1385).

Neuvěřitelně propletený klášter s mnoha vytesanými postavami světců a zvedajícími se sloupy je bezpochyby nejlepším příkladem gotické architektury, která se nachází v Evropě. Je známý především pro své manuelské dekorativní motivy. V kapli se nachází hrob krále Jana I. a v Anglii narozené královny Filipy de Lencastre. V roce 1983 byl zapsán na Seznam kulturního dědictví UNESCO.

Portugalský chrám Batalha
Autor: chagaz

Místo

Klášter Alcobaça 39° 32' 53.4012" N, 8° 58' 46.9812" W
Location

Portugalsko na FB