Jste zde

Domů » Jižní Portugalsko

Algarve a dovolená s dětmi

Guia Zoomarine - orel
Autor: Pedro Vieira

Při dovolené na pobřeží Algarve si na své přijdou nejen velcí, ale i ti menší návštěvníci. S průměrnou dobou letu tři hodiny do letoviska Faro je poměrně rychle dosažitelné, a díky pastelkám a hračkám jistě tuto dobu s dětmi dobře zvládnete.
Pro plážovou dovolenou s dětmi doporučujeme především východní část pobřeží. Takzvané "Písečné Algarve" se rozkládá od městečka Vilamoura až ke španělským hranicím u řeky Rio Guadiana. Zde je jen několik skal a pláže s jemným pískem klesají mírně do vody. Ani vlny zde nejsou příliš vysoké a koupání je tak bezproblémové. Dobré počasí a lehký vánek jsou ideální pro stavbu hradů z písku nebo k pouštění draka.

Na tzv. "Skalnatém Algarve" rámují pláže bizarní skalní útvary a jsou proto obzvláště napínavou podívanou hlavně pro děti. Pod vodou se vám otevře zajímavý svět pro potápění a šnorchlování a na písečné pláži zase můžete stavět z písku. Pozor byste ale měli dávat při chůzi do vody. Zejména při silnějším příboji se velké kameny mohou stát nebezpečnými střelami. Existuje zde ale také mnoho plážových oblastí, které jsou bezpečné (např. Falesia), a kde si ve vysokých vlnách děti užijí s nafukovacími matracemi spoustu zábavy.

Příjemným zážitkem je prohlídka jeskyní a lodní výlet podél skalnatého pobřeží. Se speciálními loděmi vjedete do labyrintu jeskyní a dostanete se tak velmi blízko ke skalám, které se objevují v nejrůznějších formách. Výlety často zahrnují piknik v zátoce a zastávku na šnorchlování a koupání. S trochou štěstí můžete na zpáteční cestě zahlédnout delfíny.

Costa Vicentina, západní část pobřeží, není moc dobrým tipem pro dovolenou s dětmi. Nižší, trochu nestálé teploty a vysoké vlny dělají z této oblasti oblíbené místo spíše pro surfaře. Pokud se ale chcete naučit surfovat i se svými dětmi, nemusíte strávit celou dovolenou na Costa Vicentině. Můžete se ubytovat v letoviscích Albufeira, Portimão anebo Lagos, a odsud si udělat celodenní výlet i s piknikem a zároveň absolvovat surfařské lekce. Přitom si také můžete prohlédnout krásný přírodní park, který obklopuje Costa Vicentinu.

Stranou od pláží se nacházejí četné atrakce pro děti. Velmi zajímavá může být návštěva trhu v Silves nebo Loulé, kde pořád panuje rušný život. Kdo chce být aktivní, může vyrazit na kolo s celou rodinou. Ve vnitrozemí "Skalnaté" části se nabízejí výlety do zoo v Lagosu a do Zoomarine v místě Guia. Je to zvířecí park s papoušky, delfíny, krokodýly, žraloky a lachtany. Ve vnitrozemí "Písečné" části slibují zábavu motokárová dráha v Almancilu, dobrodružný park Quinta Alegre v Cabanas de Tavira, Roma Golf Park u Vilamoury a zábavní park Krazy World severně od Algozu.

V horkých dnech lákají návštěvníky hned tři vodní parky ke sjíždění klouzaček a osvěžujícímu dovádění ve vodě. O ten správný adrenalin se postarají velké a prudké skluzavky, které sjedete během pár sekund. Navštivte Aquashow v Quarteiře, Aqualand v místě Alcantarilha nebo Slide & Splash v Lagoa. Z letovisek na pobřeží se sem dostanete kyvadlovými autobusy.

Guia Zoomarine - delfíní show

Místo

Krazy World 37° 10' 56.4348" N, 8° 16' 51.1788" W
Location

Portugalsko na FB