Jste zde

Domů » Azorské ostrovy

Angra do Heroísmo

Azorské město Angra do Heroísmo

Historické město Angra do Heroísmo (v překladu "Záliv hrdinství") na ostrově Terceira je zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO a společně s městy Horta a Ponta Delgada je jedním ze tří regionálních hlavních měst na Azorách. Skládá se ze 4 částí (freguesias) Nossa Senhora da Conceição, Santa Luzia, São Pedro a Sé, a je nejstarším městem na Azorských ostrovech.

Historie

Toto důležité přístavní město a pevnost Forte de São Sebastião ze 16. století bylo jak pro portugalské tak i pro španělské obchodníky po staletí strategicky důležitým místem. Dobře chráněný přístav města byl používán jako křižovatka mezi Afrikou, Evropou a západní Indií a Amerikou. Objevitel Vasco da Gama zde v roce 1499 pohřbil svého bratra po jeho dlouhé cestě přes Indii, a do přístavu v 17. století dopluly španělské galeony, naložené poklady z Nového světa.

Rychle rostoucí námořní obchodní centrum znamenalo, že místo bylo jmenováno v roce 1530 prvním městem na Azorách, zatímco papež Pavel III. prohlásil zbývající část souostroví za diecézi.
Se stavbou katedrály Sé de São Salvador se začalo v roce 1570.

Angra hrála důležitou roli v dějinách Portugalska během dědické krize v roce 1580, když odmítla přijmout nadvládu Filipa Španělského, a místo toho podpořila alternativního kandidáta na portugalský trůn, Antonia I., který zde v letech 1580-1582 během vyhnanství za dva roky vytvořil vládu.

Během restaurování roku 1640 byla opět obnovena portugalská monarchie a přinutila španělské obyvatele, kteří získali úplnou kontrolu nad pevností, opět opustit město. V letech 1669 až 1684 našel portugalský král Afonso VI. útočiště na hradě poté, co se dozvěděl o tom, že byl svým bratrem, králem Pedrem II., sesazen z trůnu.

Je zajímavé, že přístav Angra získal od portugalské královny Marie II. v 19. století přívlastek "Heroismo" (hrdinství). To bylo učiněno jako uznání za liberální parlamentní boj, který se konal v 19. století po Španělské válce za nezávislost. Město se stalo centrem liberálních stoupenců a během portugalské občanské války v letech 1828 - 1834 bylo hlavním městem království.

Během války za nezávislost sloužilo město v období 1830 až 1833 i jako úkryt pro královnu vyhnanou do exilu, stejně jako pro spisovatele, řečníka a politika Almeidu Garretta. Přírodovědec a evoluční teoretik Charles Darwin zase město navštívil roku 1836, dříve než se vydal na ostrov São Miguel. Město s katedrálou utrpělo při zemětřesení v roce 1980 velké škody, ale mezitím bylo opět vybudováno.

Zajímavosti

Nádherný výhled na záliv Angra se vám otevře z vrcholu kráteru sopky Monte Brazil. Je to také oblíbené výletní místo pro pořádání pikniků. Dalším bodem, ze kterého si můžete prohlédnout město z výšky, jsou dvě stejné věže hlavního kostela Alto da Memoria, které pocházejí ze 16. století a byly obnoveny v roce 1980 po požáru.

Zámek Sao Joao Baptista byl postaven během španělské okupace v období 1580 - 1640 a sloužil i jako sklad zbraní, stejně jako pokladů a ještě dnes ho využívá portugalská armáda. Budete z něj mít nádherný výhled na záliv a vnitrozemí.

Muzeum Angra do Heroismo vypráví o historii města i celého ostrova. Zahrnuje působivou sbírku zbraní, map, obrazů a soch. Po jeho návštěvě si ještě určitě udělejte procházku po klidné a okouzlující zahradě, která byla kdysi součástí kláštera Sao Francisco.

Azorská pevnost Forte de São Sebastião

Místo

Pevnost v Angra do Heroísmo, Terceira 38° 39' 6.0012" N, 27° 12' 43.9992" W
Location

Portugalsko na FB