Jste zde

Domů » Střední Portugalsko

Evora

Portugalské město Evora a náměstí Praça do Giraldo
Autor: Garaigoikoa

Historie učinila z města Evora (Évora) jedno z nejkrásnějších míst na světě, které se nachází v provincii Alentejo.

V této fantastické jižní části Portugalska najdete historická města a malebné vesničky, kde místní řemeslníci stále udržují tradice.

Alentejo je ideální destinací pro ty, kteří milují objevování historických památek nebo chtějí ochutnat výbornou regionální kuchyni.

Stopy z různých epoch a jednotlivých kultur zůstaly ve městě, kde se lidé procházejí úzkými středověkými dlážděnými ulicemi, téměř nedotčené.

Římané tu postavili nádherný chrám na počest císaře Augusta a portugalská šlechta pak přistavěla kaple, kláštery, katedrály a impozantní paláce.

Obloukovitě tvarované chodníky vedou k malebným místům, kde objevíte místní řemeslnické obchody hned vedle moderních obchodů známých značek.

Venkovní kavárny lákají ke chvilce odpočinku, a místní bary a restaurace nabízejí gastronomii jižní části Portugalska.

Nechte tedy stres moderního světa daleko za sebou a vychutnejte si neopakovatelné kouzlo Evory, nejromantičtějšího města v portugalském Alenteju.

Díky velkému množství památek byla stará část města zapsána na Seznam kulturního dědictví UNESCO.

Prohlídku města můžete začít třeba na náměstí Praça do Giraldo, které je obklopeno domy s maurskými arkádami a kostelem ze 16. století. Centru náměstí dominuje kašna. Velice zajímavá je pak procházka starou židovskou čtvrtí.

Nejvíce návštěvníků ale přitahuje Římský chrám (označovaný také jako chrám Diany), který pochází z 1. století. Ve středověku byl přeměněn na pevnost, později byl dokonce využíván (až do roku 1870) jako jatka.

Z původního chrámového zařízení se bohužel nedochovaly všechny části, ale stále zde stojí šest zadních žulových sloupů. V zadní části se nachází krásná zahrada, ze které si můžete vychutnat krásný výhled na město.

Mezi další zajímavosti patří katedrála de Évora a krásný kostel Igreja de São Francisco, ke kterému patří kaple Capela dos Ossos, doslova „Kostní kaple“.

Jiné jméno nemůže být vhodnější, protože stěny kaple jsou pokryty kostmi a lebkami asi 5000 lidí. U vchodu do kaple návštěvníky vítá děsivý nápis: "My, kosti, jsme se tady sešly, a čekáme na vás".

Město je také druhým domovem pro stovky mladých studentů, kteří zde studují na druhé nejstarší univerzitě v zemi.

Výlety

Mnoho z hlavních památek regionu se nachází v těsném sousedství Evory. Na cestě do Montemor-o-Novo můžete navštívit třeba jeskyni Escoural a obdivovat v ní nástěnné malby z období paleolitu. V Reguengos de Monsaraz jsou k vidění stejnojmenné a velmi působivé megalitické monumenty.

Vydáte-li se dále na sever, můžete se seznámit s neopakovatelnou atmosférou města Vila Viçosa, kde se nachází stejnojmenný vévodský palác, který byl po mnoho staletí sídlem portugalské královské rodiny.

Město Arraiolos s hradem ze 14. století je známé hlavně díky ručně tkaným kobercům a gobelínům. V Estremozu se koná velice živý týdenní trh ve středověkém prostředí, kterému dominuje věž Tří korun s hradem a sousedící palác.

Redondo je místo proslulé vínem a zdejší ruiny hradu připomínají atmosféru 13. století. Místní šikovní řemeslníci tady vyrábějí slavné hrnčířské zboží, jako jsou např. římské džbány a hrnce.

Portugalské město Evora a Římský chrám
Autor: Saltdeanbeach
Portugalské město Evora a katedrála Sé Catedral de Santa Maria

Portugalsko na FB