Jste zde

Domů » Střední Portugalsko

Fátima

Portugalské město Fátima s bazilikou

Fátima je město (cidade) v portugalském kraji Ourém.Najdete ho asi 130 kilometrů severně od hlavního města Lisabon, u portugalské dálnice A1, hlavní tepny mezi Lisabonem a Portem.

Je to nejvýznamnější katolické poutní místo v Portugalsku, kam, stejně jako do francouzských Lurd, jezdí pacienti s nadějí na zázračné vyléčení. Každoročně přitahuje tisíce a tisíce poutníků a zvědavých turistů, což z něj dělá jedno z nejnavštěvovanějších míst v Portugalsku.

Historie

Původně muslimskými Maury obývaný region Santarem byl v roce 1147 dobyt křesťanskými Portugalci. Svůj arabský název získalo místo podle legendy o Fatimě, krásné dceři maurského šlechtice, pojmenované po dceři proroka Mohameda.

Ta měla být v roce 1158 poté, co byla unesena křesťanskými dobyvateli a prodána hraběti z Ourém, z lásky k němu pokřtěna a vzala si ho za muže. Ve městě, které po ní její potomci pojmenovali, měla mít také své místo posledního odpočinku.

Zjevení Panny Marie

Podle legendy tady byli 3 pasáčci (Lúcia dos Santos a sourozenci Francisco a Jacinta Marto) 13. května 1917 svědky zjevení Panny Marie.

Údajně se před třemi dětmi objevila nebeská "dáma“, která vypadala jasnější než slunce, zdůraznila důležitost modlitby růžence, a informovala děti o tom, že se bude znovu zjevovat pět po sobě jdoucích měsíců, ve stejný den a ve stejnou dobu.

Slíbila jim, že poslední den jejich setkání udělá zázrak. V následujících měsících předala Panna Marie dětem tři tajemství. 13. října se sešlo v určený čas na zázračném místě asi 70 000 lidí, kteří čekali na slíbený zázrak.

Když se lidé pomodlili růženec, Panna Marie se objevila a udělala to, co bylo nazváno "slunečním zázrakem". Slunce se začalo divoce točit a vypadalo jako ohnivá koule. Silný déšť, který přišel, náhle skončil a mokré oblečení lidí bylo jako zázrakem suché.

Nejvíce navštěvované je město právě o poutních dnech 13. května a 13. října. Ulice jsou plné poutníků, kteří se dychtivě modlí za Pannu Marii nebo kteří jen přišli zažít neopakovatelnou atmosféru při této příležitosti.

V roce 1941 sepsala sestra Lúcia (1907–2005), jediné ze 3 dětí, které v té době ještě žilo (obě další se staly obětí španělské chřipky) první a druhé tajemství, v roce 1944 třetí tajemství. První dvě byly hned volně zveřejněny, ale třetí bylo doručeno papežovi a smělo být zveřejněno až po roce 1960.

Papež Jan XXIII. se ale rozhodl proti zveřejnění třetího tajemství z Fátimy a to bylo oznámeno až v červnu roku 2000 v Římě kardinálem Josefem Ratzingerem a arcibiskupem Tarcisio Bertonem. Obsah se podle některých názorů týkal atentátu na papeže dne 13. května 1981, který se udál v den výročí prvního zjevení.

Papež Jan Pavel II. byl třikrát ve Fátimě, kde také 13. května blahořečil Jacintu a Francisca Marto. Také další papežové, jako třeba Pius XII., měli zvláštní vztah k tomuto místu. Pavel VI. vykonal pouť do svatyně roku 1967, Benedikt XVI. 13. května 2010.

Zajímavosti

Vy ale ve městě můžete navštívit i impozantní neoklasicistní baziliku, která stojí v srdci Fátimy a hrobky dvou pasáčků, Francisca a Jacinty Marto, které se v ní nacházejí. Malá kaple Zjevení stojí také za pozornost, protože značí místo, kde se Panna Marie objevila.

Neměli byste si nechat ujít ani velký blok "Berlínské zdi", který se nachází vedle kaple jako symbol konce komunismu. Pokud si chcete prohlédnout i rodné domky malých pastýřů, musíte vyrazit do města Aljustrel.

Místo

Fátima

Portugalsko na FB