Jste zde

Domů » Ostrov Madeira

Jídlo a pití na Madeiře, 2. část

Madeira - jídlo
Autor: LinksmanJD

Polévky

Velmi oblíbenou polévkou je zdejší jednoduchá, ale chutná rybí polévka "Caldeirada". Podávají se také vydatné a husté polévky, jako třeba "Caldo verde" s jemně strouhaným zelím, brambory, česnekem a s pikantní klobásou, anebo "Açorda", chlebová polévka s česnekem, olivovým olejem a se sázeným vejcem.

Dezerty

Quere sobremesa? Chcete dezert? Tato otázka po skvělém obědě nebo večeři na ostrově Madeira samozřejmě nesmí chybět. Na výběr jsou domácí koláče (bolos), marakujový pudink nebo čerstvé ovoce.

Tradiční kuchyně

Ve venkovské tradiční kuchyni je slovo "dobrý" synonymem pro slovo "hodně". Bohužel všechny lahodné a původní speciality, jako například "Sopa de trigo" (pšeničná polévka), "Sopa de agriões" (řeřichová polévka), "Dobrada" (dršťková) nebo "Cabrito" (vařené kůzlečí maso) můžete ochutnat téměř výhradně u některé z místních rodin doma.

Poměrně levná a jednoduchá denní jídla (Prato do dia) si můžete objednat v rustikálních, mezi místními oblíbených snack barech ve městě Funchal. Tradiční pokrmy jsou obvykle příliš časově náročné na přípravu. Kuchaři v turistických hotelech a restauracích se většinou zaměřují na mezinárodní standard, ve kterém dominuje kuchyně francouzská nebo Dálného východu.

Nápoje

Místním nápojům dominuje zkvašená cukrová třtina "Aguardente", která má minimálně 40% obsah alkoholu, a často se s oblibou pije jako digestiv. Pokud je uložena po dobu nejméně pěti let v dubových sudech, stává se z ní Aguardente Reserva, srovnatelná s rumem. Nejoblíbenějším druhem k pití je Poncha, s ovocnou příchutí. Kromě Aguardente se z cukrové třtiny vyrábí také trvanlivý medový zákusek Bolo del Mel.

Kdo pořád hledá nějaký vhodný suvenýr z Madeiry, neprohloupí nákupem vskutku světově proslulého madeirského vína, které se používá pro přípravu znamenité madeirské omáčky. Spíše se zde ale pijí vína z portugalské pevniny.

Madeira má také své vlastní pivo, nazývá se Coral a načepují vám ho v téměř každém baru a každé restauraci na ostrově. Vaří se od roku 1872 přímo na Madeiře, v postranním údolí u Camara de Lobos. Je vítězem několika ocenění, a s lehkou chutí je skvělým "doprovodem" k jídlu. Kromě světlého ležáku je na výběr také tmavý druh typu stout : "Tonica".

Káva

Po jídle se stalo místním zvykem popíjení kávy. Pokud si chcete objednat malou a černou kávu, řekněte "bíca" (espresso) nebo "bíca curta" (silnější varianta). V případě, že chcete kávu s mlékem, objednejte si "garoto", jeho větší varianta se jmenuje "chinesa". Z citrónové kůry a teplé vody se na ostrově vaří "chá de limão", s trochou alkoholu (obvykle whisky) je z něj "pingado".

Placení

Při konečném placení platí obvykle jeden člověk za všechny. Dělení účtu mezi více lidí tady není zvykem, většinou se to pak oplatí další návštěvou restaurace.

Geografie: 

Místo

Camara De Lobos, Madeira 32° 39' 21.4668" N, 16° 58' 0.804" W
Location

Portugalsko na FB