Jste zde

Domů » Jižní Portugalsko

Lagos

Část města Lagos

Lagos je okouzlující přímořské letovisko a přístavní město na pobřeží Algarve, které si dosud zachovalo svůj tradiční portugalský charakter a současně se rozvinulo v kosmopolitní turistickou destinaci, která každoročně srdečně vítá tisíce turistů. Leží asi 30 km východně od mysu Cabo de São Vicente, nejjihozápadnějšího bodu Evropy, v blízkosti Sagres.

Historicky i dnes je jeho největší kouzlo v geografické poloze, nachází se totiž naproti pobřeží severní Afriky, u ústí řeky Bensafrim. Místo vždy přitahovalo osadníky a zahraniční "vetřelce", a ve zlaté éře Portugalska se stalo centrem objevných cest. Princ Jindřich Mořeplavec proslavil region tím, že otevřel v nedalekém Sagres svoji námořní školu, a stavěl zde slavné lodě karavely. Město se brzy stalo centrem pro námořní dopravu, protože objevitel jako Gil Eanes, který roku 1434 jako první člověk obeplul africký mys Bojador, vyplul odsud, aby našel novou zemi a nové bohatství. Vracející se lodě, které byly naložené bohatstvím a otroky, udělaly z Lagosu i centrum pro obchod s Afrikou a přinesly bohatství a prosperitu do celého regionu.

Dnes kouzlo regionu spočívá v mnoha krásných pláží. Návštěvníci mají na výběr mezi dlouhými písečnými plážemi, například Meia Praia anebo menší, chráněné zátoky jako Praia da Boneca nebo Praia Dona Ana. Obě varianty jsou stejně zajímavé: Díky velikosti je pláž Meia Praia velmi oblíbená u milovníků vodních sportů, zatímco na útesech menších pláží jsou jeskyně, příliv a odliv, a různá zákoutí, která potěší celou rodinu. Pobřeží v této oblasti je obzvláště krásné, můžete se ho vydat obdivovat vydat po moři při výletě lodí, které pravidelně vyplouvají z jachetního přístavu. Kromě toho je oblast velmi ideální pro šnorchlování a potápění.

Město samotné je nejlepší prozkoumat pěšky. I přes škody způsobené zemětřesením v roce 1755 si mnohé domy v historickém městě zachovaly tradiční zdivo, okouzlující kované balkóny a stinná nádvoří. Dlážděné ulice jsou lemované obchody, bary a restauracemi, které lákají k procházkám a k ochutnání místní kuchyně. Marinované makrely, surmovky a fazole, dušená masa se střenkami a plněné olihně, to jsou jen některé ze specialit, které se tu nabízejí. Tato oblast má kromě toho také velmi rušný noční život.

Místní jachetní přístav má moderní atmosféru. Lemovaný obchody, kavárnami a restauracemi je skvělým místem, kde můžete při dobrém pití a sledovat turistický ruch.
Nadšení golfisté si mohou vybrat mezi dvěma nedalekými golfovými hřišti, z nichž obě nabízejí překrásný výhled na okolí. Palmarés Golf, východně od města, se nachází na vyvýšenině s výhledem na pláž Meia Praia. Boavista Golf Resort se nachází západně nad pobřežím, které vede k Praia da Luz.

Lagos - jedna z krásných zátok

Místo

Lagos 37° 5' 54.9996" N, 8° 40' 31.0008" W
Location

Portugalsko na FB