Jste zde

Domů » Střední Portugalsko

Lisabon, 1. část

Část portugalského hlavního města Lisabon

Lisabon (portugalsky Lisboa) je hlavní a zároveň největší město Portugalska. Leží v zátoce ústí řeky Tajo na jihozápadě Evropy, na atlantickém pobřeží Iberského poloostrova. Najdete tu nejvýznamnější portugalský přístav, sídlo vlády, několik vysokých škol i Akademii věd, díky čemuž je město také politickým, hospodářským a kulturním centrem země. Na ploše necelých 85 km² žije asi půl milionu obyvatel, jejichž počet během 30 let klesl z původních asi 800 tisíc.

Lisabon je opravdu zvláštní město, nabízí zvuk staromódních tramvají, které jezdí nahoru a dolů po dlážděných ulicích, směs upřímných písní "fado", open-air galerie s historickým dědictvím, ráj pro volnomyšlenkáře i mnoho módních obchodů. To všechno z něj dělá nejvíce "cool" město v Portugalsku.
Podle legendy bylo město původně postaveno na sedmi kopcích a rozkládalo se podél řeky Tajo v kopcovité krajině. Ta je dnes plná labyrintových cest, seskupení budov v secesním stylu, velkolepých památek, nespočtu muzeí, fantastických hotelů a kaváren s terasami s nádherným výhledem.

Toto půvabné "Město světla" s bohatou historií a kulturou má ležérní půvab, jako žádné jiné město v zemi. Díky celé řadě krásných památek a slunečnému podnebí se stalo populární turistickou destinací v Evropě. V portugalské metropoli, kde jde vždy o to, zachovat starodávnou krásu, má každé místo něco tradičního. Ať už jsou to pouliční prodejci květin a kaštanů, majestátní architektura zdobená azulejos, typické cukrárny nebo skvělé restaurace. Třeba o 400 let trvající maurské nadvládě, vzkvétajícím námořnickém období, konci 800 let staré monarchie, vzestupu diktatury a o pokojné revoluci.

Částí tohoto rozmanitého města, která zažila toto všechno, je městské centrum Baixa. Po velkém zemětřesení roku 1755 bylo toto historické jádro díky úsilí a vytrvalosti portugalského hraběte Marquêse de Pombal opět úspěšně postaveno a ještě dnes je díky použití moderních materiálů a technologií považováno za jednu z nejpůsobivějších příkladů architektonické rekonstrukce v Evropě. Nejstarší částí tohoto malebného místa je Rossio, známé pro své pouliční čističe bot, historické divadlo a směs restaurací a kaváren.

Můžete projít rušnou ulicí Rua Augusta, abyste se dostali k fantastickému náměstí Praça do Comércio - jednomu z nejhezčích náměstí v Evropě a zároveň domovu nejstarších kaváren v Lisabonu. Kolem narazíte na množství obchodů, stánků pod širým nebem a pouličních umělců, kteří sem přinášejí život. Kromě toho byste měli v Rossiu, v malé taverně "Ginjinha", ochutnat slavný sladký třešňový likér, pak vyjet nahoru výtahem Santa Justa, a obhlédnout město zeshora.

Oblouk Rua Augusta ve stejnojmenné ulici, Lisabon
Autor: detengase
Náměstí Praça do Comércio v Lisabonu
Autor: Bernt Rostad

Místo

Praça do Comércio, Lisabon 38° 42' 26.9388" N, 9° 8' 10.4712" W
Location

Portugalsko na FB