Jste zde

Domů » Ostrov Madeira

Madeira, 1. část

Hmm, mňam, pomyslíte si zřejmě, když uslyšíte slovo Madeira a na mysl vám vyvstane popíjení sklenky sladkého vína. Ale stejnojmenný ostrov toho samozřejmě nabízí daleko víc, než jen tamní lahodné a osobité víno.

Tento portugalský ostrov sopečného původu leží asi 1000 km jihozápadně od hlavního města Lisabon v Atlantském oceánu, před pobřežím afrického Maroka (cca 700 km). Spolu s menším ostrovem Porto Santo patří k souostroví, které tvoří autonomní oblasti Madeiry.

S nadšenými přívlastky popisují již dlouhou dobu cestovatelé ostrov také jako "Ostrov květin" anebo "Ostrov věčného jara". Asi dvě třetiny ostrova jsou přírodní chráněnou rezervací.

Vládne tu nádherně mírné subtropické klima a daří se tu exotické květeně z Afriky, z Asie i z jižní Ameriky. V prosinci a lednu tady bývá nejchladněji, tedy asi 19°C, zatímco denní teploty v červenci a v srpnu dosahují zhruba 25°C. Návštěvníci ostrova všude ucítí silné vůně orchidejí a frézií a budou doslova ohromeni překrásnými barvami amaryllisů, vánočních hvězd a strelícií.

Potrvá určitě několik dní, než se vám podaří navštívit četné parky a zahrady na tomto ostrově květin. Ani nebudete mít dost času, abyste se také poohlédli po tamějších hlubokých soutěskách, svěže zelených horách a zašli na jedinečné pobřeží tohoto sopečného ostrova.

Hlavním městem ostrova je Funchal na jeho jižním pobřeží. Kolem přírodního chráněného přístavu se turistům představí jeho upravená stará část, která zejména v noci vyzařuje zvláštní kouzlo. Když se totiž venku trochu ochladí, zdejší ulice doslova ožijí.

V malých restauracích očekávají své hosty s velkou pečlivostí prostřené stolečky, kde si lze dát k jídlu třeba smažené škeble, rybu espada, specialitu espetada z hovězího masa a samozřejmě místní vyhlášené dezertní víno.

Město Funchal nabízí také několik pamětihodností, které rozhodně stojí za návštěvu. Nejkrásnější je pravděpodobně městské divadlo Baltazar Dias, v jehož útrobách se odráží lesk a sláva starých časů. Při procházce městem byste si neměli nechat ujít návštěvu dvou pevností, São Tiago a São Lourenço. Zajímavá je i návštěva tamního pestrého trhu Mercado dos Lavradores.

Nad městem Funchal se nachází malá vesnička Monte, kde se určitě vyplatí navštívit tamější katedrálu, ve které je pohřben bývalý a poslední rakouský císař Karel I. Do Monte se nejlépe dostanete lanovkou. Dolů do Funchalu se pak můžete vrátit místním druhem saní, jež zde provozují místní obyvatelé oblečení do svých tradičních krojů.

Ostrov Porto Santo patřící k Madeiře

Místo

Monte, Funchal 32° 40' 16.554" N, 16° 54' 30.78" W
Location

Portugalsko na FB