Jste zde

Domů » Ostrov Madeira

Madeira, 2. část

Ostrov Madeira a Park Jardins do Monte Palace
Autor: k1rsch

Ovšem protože toto zařízení nemá ani držadlo, ani brzdy, je určeno jen pro takové zájemce, kteří vysloveně dávají přednost adrenalinu. Ještě předtím je dobré vyrazit do tropické zahrady "Jardins do Monte Palace". Vedle tropických rostlin tady můžete obdivovat také malované dlaždice, tzv. "azulejos".

Funchal je sice hlavním městem ostrova, ale většina turistů skončí v jen několik kilometrů vzdáleném Caniçu. Caniço je, podobně jako třeba Garajau, známé tamějšími skvělými potápěčskými lokalitami. Více než 20 let je tu v provozu i zajímavý podmořský národní park.

Vzhledem k sopečnému původu ostrova se na Madeiře vyskytuje jen několik pláží. Kdo by se ale o své dovolené nechtěl v žádném případě ochudit o lenošení na pláži, ať se raději vypraví na menší sousední ostrov Porto Santo.

Tam se táhne celých 9 km dlouhá písečná pláž, kde se hosté mohou procházet a relaxovat. Pro golfisty tento malý ostrůvek nabízí i krásné golfové hřiště, navržené podle plánů golfového šampióna Severiana Ballesterose. Výlet na ostrůvek Porto Santo trvá trajektem 2 - 3 hodiny. Rychlejší to je letadlem, kdy trvá let pouhých 20 minut.

Na hlavním ostrově Madeira jsou další dvě nádherně položená golfová hřiště: Santo da Serra s 27 jamkami, které pořádá PGA European Tour Madeira Island otevřené mistrovství a Palheiro (18 jamek), které zase nabízí nádherný výhled na záliv Funchalu.

Na Madeiře je sice málo pláží vhodných ke koupání, ale určitě tady nebude nikdo trpět nedostatkem koupání. Byly tu totiž uměle vybudovány perfektní chráněné zátoky. Kromě toho se mohou turisté koupat v přírodních skalních jezírcích v Porto Moniz, a slunit se na umělé písečné pláži v Calhetě.

Je odtud skvělý výhled na členité útesy ostrova Madeira a dá se zde příjemně zchladit v oceánu. Zvláštnímu zájmu se těší také Cabo Girão, útes na jihu Madeiry. Je asi 560 m vysoký a je to druhý nejvyšší mořský útes na světě.

Pobřeží kolem Madeiry je ideální pro vodní sporty všeho druhu. V nabídce je vodní lyžování, šnorchlování, potápění, plachtění anebo rybolov v hlubokém moři. Na pobřeží u míst Jardim do Mar, Paul do Mar a Sao Vicente jsou také ideální místa pro surfaře, kteří zde mohou využít příznivé povětrnostní podmínky. Ve strmých kaňonech na mnoha řekách ve vnitrozemí si můžete vyzkoušet jízdu na kánoi.

Horská vesnička Curral das Freiras
Madeirská hora Pico do Arieiro
Madeira a město Machico
Autor: watz
Geografie: 

Místo

Park Jardins do Monte Palace, Funchal 32° 40' 26.2272" N, 16° 54' 6.1596" W
Location

Portugalsko na FB