Jste zde

Domů » Azorské ostrovy

Ponta Delgada

Azorský ostrov São Miguel

Ponta Delgada je největším městem na Azorských ostrovech, a zároveň také "vstupní bránou" z Evropy a Ameriky. Již dávno se původně malá rybářská vesnička stala skutečným městem na ostrově São Miguel.

Spolu s městy Angra a Horta je dnes jedním ze tří hlavních měst na Azorech. Ve městě žije kolem 65 000 obyvatel, z toho téměř třetina ve čtyřech okrscích Santa Clara, Sao Jose, Sao Pedro a Sao Sebastiao. Santa Clara byla založena teprve v červenci 2002, kdy se oddělila od Sao Jose. Sao Sebastiao bylo přejmenováno v červnu 2003, původní název byl Matriz.

Název města znamená v překladu něco jako "Úzká špička", vděčí za to malému ostrohu, který byl později zvaný také Ponta de Santa Clara.

Ponta Delgada je největším a nejnavštěvovanějším městem na Azorských ostrovech. Krásné parky, zajímavé balkóny a v neposlední řadě mnoho malých uliček a náměstí nabízejí opravdu dostatek zážitků.

Historické jádro s mnoha kostely a historickými budovami má své zvláštní kouzlo. Dlážděné ulice a malá náměstí dotvářejí obraz centra, kde je také široký bulvár, který je ideální na večerní procházky podél moře.

Každý rok v květnu se ve městě koná slavnost "Dia do Santo Cristo", svátek svatého Krista, při které jsou ulice bohatě zdobené a lemované květinami.

Vnitřní město se skládá z centrální části Sao Sebastião kolem stejnojmenného kostela a části São Pedro na východě. Dále se v okolí města rozkládají dvě místa, Faja de Baixo ("Nízké místo") a Faja de Cima ("Vyšší místo").

Faja de Baixo je známé pro pěstování ananasu, Faja de Cima zase pro jeho bujné slavnosti a čerstvý sýr vyráběný ze směsi kozího a kravského mléka. Z obou míst dojíždí mnoho obyvatel za prací do centra Ponta Delgady.

Historie

Místo bylo založeno v roce 1499, nejprve byla osídlena dnešní místní část Calheta. Poté, co původní hlavní město Vila Franca do Campo bylo zničeno při zemětřesení roku 1522, stalo se z něj nové hlavní město, které získalo městská práva v roce 1546 od krále João III..

V 16., 17. a 18. století byl místní rušný přístav povinnou zásobovací stanicí pro lodě, které byly ze Středomoří, Afriky a Portugalska na cestě do Severní a Jižní Ameriky a na Karibské ostrovy.

Město zažilo ekonomický rozmach v 19. století, v letech 1818 - 1819 se zde totiž usadila celá řada židovských rodin, které působili jako obchodníci. V roce 1821 se ostrov vymanil ze správy biskupa z ostrova Terceira. Od roku 1975 je sídlem regionální vlády Azorských ostrovů.

Dnes je Ponta Delgada nejrozvinutějším městem v oblasti Azor, s fantastickou nabídkou historických budov, restaurací a velkolepých hotelů, které poskytují komfortní ubytování. Přístav je "domovem" malé rybářské flotily, stejně jako záchranného remorkéru. Funguje odtud i trajektová doprava na ostatní Azorské ostrovy.

Místo

Ponta Delgada 37° 44' 30.9984" N, 25° 40' 3" W
Location

Portugalsko na FB