Jste zde

Domů » Severní Portugalsko

Porto, 2. část

Některá umožňují i návštěvu svých prostor a ochutnávky vína.

Pro znalce vína a milovníky portského je návštěva této městské čtvrti skvělým zážitkem.

Vinice, kde se pěstuje onen znamenitý druh vinné révy, se rozprostírají podél toku řeky.

Již od roku 1756 se smí používat k výrobě Portského vína pouze vinná réva z této oblasti, což bylo dokonce zakotveno i v zákoně Portugalska.

Přestože je Portské víno již po mnoho let přepravováno nákladními automobily, svědčí přítomnost tradičních lodí "rabelos" na břehu řeky Douro o dávné minulosti dopravy tohoto znamenitého druhu vína.

Ovšem tyto čluny nezůstávají v žádném případě nevyužité napořád. Koncem června každého roku se tu konají závody lodí, které kormidlují místní šikovní majitelé těchto člunů po řece Douro.

Pokud přijedete na dovolenou do Porta koncem června, zažijete ho v tom nejlepším čase. Kromě závodů regat se zde v tuto dobu konají i oslavy svátku São João (Jana Křtitele) a slunovratu.

Tancem tu na ulicích slaví mladí i staří, klepou se přitom navzájem česnekovými květy a plastikovými kladívky po hlavách a víno teče doslova proudem.

Kulinářský význam města Porto spočívá nejen ve znamenitém portském víně, ale také ve výrobě šumivého druhu vína Vinho Verde. Prakticky na všech jídelních lístcích ve městě objevíte pokrm "Tripas à Moda do Porto", tedy něco jako dršťky na portský způsob. Jako dezert si můžete dát nějakou z místních lahodných sladkostí.

Téměř celé město stojí za detailní prozkoumání. Nesmírně zajímavé je jeho historické centrum, tržnice, římsko-katolická katedrála, římský kostel Cedofeita, věž Clérigos i kostel Carmo s průčelím ozdobeným azulejos. Město má i několik muzeí: Soares dos Reis, Casa de Serralves anebo Casa Museu de Guerra Junqueiro.

Historické staré město Porta, s mnoha budovami z různých časových epoch, odráží různé stavební styly, které dokreslují celkový obraz města.

Mezi opravdu impozantní stavby patří určitě barokní kostel Igreja Sao Francisco s pozlacenými dřevořezbami, vydlážděná křížová cesta katedrály de Sé či palác de la Bolsa (burza) s arabským salonem.

Nejlepším způsobem, jak prozkoumat město a jeho památky, je zcela určitě jít pěšky. Městská část Ribeira je známá především jako zábavní čtvrť. Je tu všude k vidění mnoho pouličních umělců, kteří pilně pracují na svých uměleckých dílech nebo nabízejí své práce kolemjdoucím.

Mezi další zajímavosti města Porto patří starý železniční most Ponte Maria Pia, navržený i postavený v letech 1876 - 1877 Gustavem Eiffelem, nebo most Ponte Dom Luís I., který navrhl Théophile Seyrig (žák Gustava Eiffela) a byl postaven v roce 1881.

Promenáda Cais da Ribeira v Portu
Autor: Eudora Porto

Místo

Igreja Sao Francisco, Porto 41° 8' 27.7044" N, 8° 36' 56.9196" W
Location

Portugalsko na FB