Jste zde

Domů » Ostrov Madeira » Ostrov Porto Santo

Porto Santo, 1. část

Část portugalského ostrova Porto Santo

Porto Santo (v překladu "Svatý přístav") je portugalský ostrov v Atlantském oceánu, patřící k Madeirskému souostroví. Leží asi 42 km severovýchodně od ostrova Madeira. Hlavním městem ostrova je Vila Baleira na plochém jižním pobřeží, kde žijí téměř všichni ostrované.

Ostrov je asi 11 km dlouhý a ne více než šest kilometrů široký. Obyvatelé žijí hlavně z rybolovu a cestovního ruchu. Na východě ostrova je vrchol Pico do Facho sopečného původu (517 m), ze kterého je dobrý výhled na ostrov. Na západě se nachází na jižním svahu kopce Pico de Ana Ferreira zajímavé čedičové útvary.

Většina turistů navštěvuje Porto Santo především kvůli devět kilometrů dlouhé písečné pláži Campo de Baixo, která je o to více atraktivní, protože Madeira nemá téměř žádné písečné pláže. A tak je ostrůvek o víkendu zaplněný nejen turisty, ale i mnoha obyvateli Madeiry.

Zároveň se stal oblíbenou prázdninovou destinací pro golfisty. Náročné golfové hřiště, navržené španělskou golfovou legendou Sevem Ballesterosem, je jednou z hlavních atrakcí na tomto ještě poměrně neobjeveném ostrově.

Porto Santo objevili portugalští objevitelé a mořeplavci João Gonçalves Zarco a Tristão Vaz Teixeira, které sem zahnala bouře. Hlavní město Vila Baleira bylo prý domovem mořeplavce Kryštofa Kolumba, ještě před jeho expedicí do Ameriky.

To znamená, že plánoval na ostrově cestu, která změnila svět. Malý dům, o kterém se tvrdí, že v něm Kolumbus žil, je přístupný pro širokou veřejnost. Zde se také nachází sbírka map a jiných navigačních nástrojů z této kolumbovské epochy.

Tento malý sopečný ostrov má neuvěřitelné krajinné formace, které "rostou do nebe" a nazývají se Pico. Z těchto vrcholků si můžete vychutnat fantastický panoramatický výhled na celý ostrov i jeho okolí.

Chcete-li navštívit tento ostrov, můžete nasednout na trajekt v přístavu Funchal na Madeiře, který pluje asi 2 hodiny a 45 minut. Můžete ale také přicestovat v malém letadle, lety jsou nabízeny denně a trvají asi 15 minut.

Malý ostrov je vhodný pro především pro ty návštěvníky, kteří hledají klid a pláže, kde nejsou žádné davy a hlučné zábavné programy. Tady si můžete vychutnat klid tohoto ostrova, "ztraceného" v nekonečném oceánu.

Jemný písek má léčebné vlastnosti, což je důvod, proč tu mnoho návštěvníků jen tak leží v písku a relaxuje. Komu nebude oceán připadat moc studený, může se vykoupat v průzračné vodě tohoto mimořádného místa. S celoročními průměrnými teplotami 15 až 21 stupňů musíte být trochu otužilí, abyste mohli jen tak ležet na pláži a koupat se.

Geografie: 

Místo

Vila Baleira, Porto Santo 33° 3' 34.4772" N, 16° 20' 4.11" W
Location

Portugalsko na FB