Jste zde

Domů » Ostrov Madeira

Porto Santo, 2. část

Ostrov Porto Santo s kostelem Igreja de Nossa Senhora da Piedade

V současné době pracuje ostrov Porto Santo na rozvoji ekologického cestovního ruchu a je návštěvnickým magnetem pro milovníky pěší turistiky, cyklistiky a jízdy na koních. Milovníci vodních sportů si zase mohou vyzkoušet potápění, šnorchlování, windsurfing, vodní lyžování anebo rybaření.

Kdo se neobejde bez hluku a rachocení, může si vypůjčit motorku nebo džíp, prozkoumat s ním ostrov a pak povečeřet v útulné restauraci masový špíz nebo grilovanou rybu se smaženou kukuřicí.

Vila Baleira je malé hlavní město na Porto Santu. Krásné, bíle omítnuté domky, malá náměstí a dlážděné ulice lemují moře a dělají z Vily Baleiry klidné a malebné místo. Žije zde asi 2 600 obyvatel a v létě se z něj stává velmi rušné letovisko. Kavárny, bary a restaurace otevírají své terasy a obchody v ulici Rua João Gonçalves Zarco a na náměstí Pelourinho jsou plné turistů.

Historické záznamy dokazují, že objevitel Kryštof Kolumbus, který změnil svět, přijel poprvé na Porto Santo na konci 15. století. Tento janovský mořeplavec sem přijel jako zástupce obchodníků s cukrem ze svého rodného města.

Poznal zde svojí ženu Filipu Moniz a spolu pak žili v malém domku ve městě Vila Baleira. Tento dům, Casa de Cristóvão Colombo, je dnes muzeem se sbírkou navigačních map a nástrojů z této doby.

Půvabný kostelík Igreja de Nossa Senhora da Piedade, vysvěcený v roce 1430, je známý pro své akvamarínové medailony z azulejo, které jsou umístěné v bílém průčelí budovy. V polovině 16. století byla církevní stavba téměř kompletně zničena pirátským útokem. V 17. století byla téměř od nuly znovu postavena v barokním stylu, jen kaple Mudejar se dochovala ve své původní podobě.

Pět kilometrů severně od města Vila Baleira jsou ruiny starověké pevnosti, kde dříve místní obyvatelé hledali ochranu, když ostrov v 15. století napadali piráti. Dnes je Pico do Castelo jedním z nejhezčích vyhlídkových míst na Porto Santu, ze kterého můžete vidět měděně zabarvenou krajinu, která se svažuje dolů k moři.

Říká se, že každý, kdo vypije vodu z fontány Fonte da Areia (Písečná fontána), je obdařen věčným mládím. Tento bizarní a zároveň krásný pískovcový útvar, ve kterém se nachází přírodní pramen, leží asi 6 km od městečka Vila Baleira na pobřeží.

Z vyhlídkového bodu Pico das Flores (Květinový vrchol) můžete vidět prakticky celý ostrov Porto Santo, stejně jako některé další madeirské ostrovy, které se kolem něj nacházejí. Zde si můžete udělat piknik, zatímco budete obdivovat úžasné panorama.

Ostrov Porto Santo a písečná fontána Fonte da Areia

Místo

Porto Santo 33° 5' 39.0336" N, 16° 20' 16.3716" W
Location

Portugalsko na FB