Jste zde

Domů » Jižní Portugalsko

Portugalské pláže, 3. část

Pláž portugalského města Cascais

Pláže na estorilském pobřeží leží u ústí řeky Tejo, tady je moře klidné a najdete tu jemné písčité pláže. Na všech plážích stojí bary, restaurace, kiosky, plážové stany a slunečníky.

Dlouhá pláž Carcavelos je velmi oblíbená především u surfařů. Na pláži Tamariz se zase prakticky po celý rok setkávají milovníci koupání, i když se zrovna v moři nemůže plavat kvůli nepříznivému počasí.

K místu Guincho, na úpatí pohoří Sintra a u pobřeží Atlantského oceánu, patří řada pláží, které byste si určitě neměli nechat ujít. Duny a pinie zde dohromady tvoří harmonickou portugalskou krajinu. Moře obklopují majestátní útesy a jeskyně, jako je například slavná Boca do Inferno.

Cascais leží také přímo u moře a bylo původně portugalskou rybářskou vesnicí. Velký rozkvět místo zažilo ve 14. století, kdy bylo oblíbeným přístavem pro lodě, které byly na cestě do Lisabonu.

Pláže Cascais připomínají svým královským jménem období, kdy město bylo především "domovem králů" – mnozí králové z Portugalska i ze zahraničí si ho totiž vybrali jako místo pro svůj exil.

Dnes je Cascais oblíbeným a elegantním místem, ve kterém ještě stále můžete cítit exkluzivitu starých časů. Při procházce ulicemi s noblesními obchody si můžete dobře nakoupit, ale také si dopřát v jedné z mnoha pouličních kaváren trochu odpočinku.

Dlouhá písečná pláž rybářské vesnice Nazaré na severu regionu Extremadura je velmi oblíbená nejen u zahraničních turistů. Je to místo, které si i přes turistický ruch ještě zachovalo své zvláštnosti.

Bílá písečná pláž Portinho da Arrábida leží v chráněné zátoce v blízkosti Setúbalu, na jižním cípu regionu Extremadura. Tato pláž je velmi navštěvovaná místními obyvateli především o víkendech a svátcích, kdy zde často vypukne dopravní chaos.

Pláže poloostrova Tróia sice nejsou tak populární, ale jsou nádherné, a ne moc daleko od Lisabonu. V restauracích na ulici nebo nad dunami mezi místy Comporta a Pego se skutečně dobře a chutně najíte. Jen o pár kilometrů dál se krajina mění. Na pláži Galé končí duny a dělají místo strmým útesům, který se rozkládají až do Melides.

Fanoušci volejbalu, fotbalu a ragby najdou vhodné hřiště na pláži Tróia-Mar, nedaleko přístavu, který spojuje poloostrov Tróia se Setúbalem.

Určijte se vydejte přívozem přes řeku Sado, nedaleko jejího ústí do oceánu, protože zde můžete zahlédnout delfíny, kteří doprovázejí lodě na jejich cestě. Na poloostrově s dubovými lesy, piniovými háji a zvlněnými rýžovými poli leží chráněná oblast, ve které zimuje a hnízdí mnoho druhů ptáků.

Místo

Pláž v Cascais 38° 42' 1.7712" N, 9° 24' 58.2264" W
Location

Portugalsko na FB