Jste zde

Domů » Střední Portugalsko

Region Alentejo

Portugalský region Alentejo

Poloha a města

Alentejo je region na jihu Portugalska, jeho původní název byl "Além-Tejo", doslovně přeloženo to znamená "Na druhé straně Tejo" nebo "Přes Tejo".

Region je totiž oddělen od zbytku Portugalska řekou Tejo, dále na jih se rozšiřuje, kde hraničí s oblastí Algarve. Jeho hlavním městem je Évora, další významná města jsou Elvas, Portalegre, Beja, Serpa a Sines. S rozlohou přes 31 tisíc km2 zaujímá více než třetinu plochy celé země.

Obyvatelé

Počet obyvatel v Alenteju se pohybuje okolo 770 tisíc a je to nejméně obydlený portugalský region ve srovnání se svojí rozlohou. Je to také oblast s nejstarším obyvatelstvem, téměř čtvrtina obyvatel je ve věku 65 let nebo více, zatímco celostátní průměr je 17,5% obyvatel.

Důvodem je stěhování především mladších obyvatel z vesnic do velkých měst v jiných oblastech, zůstávají tak zde pouze senioři, kterým slunce vyrylo hluboké vrásky v obličeji. Do Alenteja se naopak stěhují třeba severní Evropané, kteří chtějí uniknout ze své "přecpané" země, a to buď natrvalo nebo alespoň na letní prázdninové pobyty.

Krajina

Kopcovitá krajina, pokroucené korkové duby a olivové háje přesně charakterizují tuto oblast. Řeky a jezera ji pokrývají jako síť a starají se o to, že ovesná a pšeničná pole jsou dostatečně zásobována vodou. Alentejo je tak známé díky svému zemědělskému významu jako "země chleba".

Rozlehlá krajina je ideální pro dlouhé procházky a turistické výlety. Severovýchod je spíše kopcovitý a hornatý, mezi poli a loukami září na slunci vesničky s obílenými fasádami. Architektura domů je jednoduchá, jen tradičně obarvené okraje oken a dveří mají barevné akcenty.

Pobřežní oblast je stále ještě pro návštěvníky jakýmsi "tajným tipem". V porovnání s ostatními prázdninovými oblastmi v Portugalsku tu můžete ještě stále najít idylické malé vesnice uprostřed jedinečné krajiny. Celá pobřežní oblast od Sines až do Sagres byla vyhlášena v roce 1988 chráněnou přírodní oblastí, aby se tak zabránilo masové turistice.

Podnebí

Klima v regionu je velmi suché, letní teploty dosahují až 40 stupňů Celsia, zimy jsou mírné. Alentejo je jedním z "nejžhavějších" míst v Evropě, stejně jako jih Španělska. Průměrné roční teploty dosahují až 25 stupňů, v místě Amareleja dokonce naměřili 5. července 2010 teplotu 50 stupňů. Většina ročních srážek spadne na konci podzimu nebo na začátku jara.

Jídlo a víno

Region je vyhlášený pro svá vydatná jídla. Speciality jako sytá polévka Sopa Alentejana a bohatá rybí polévka Sopa de Caçao na místním jídelníčku nesmějí chybět. Nejznámějším jídlem je ale Porco à Alentejana, vepřové s mušlemi a cibulí, které je ochuceno koriandrem a vínem. Lahodné sýry můžete zase ochutnat ve městech Serpa a Évora. Dalšími kulinářskými specialitami tohoto regionu jsou olivový olej a sladkosti z Elvas.

Od konce 80. let minulého století proslavilo region také místní víno. Díky středomořskému klimatu se tu daří zejména silnějším vínům, která se dobře hodí k sytým pokrmům Alenteja. Víno se pěstuje v osmi regionech: Portalegre, Borba, Redondo, Reguengos, Vidiguera, Évora, Moura a Granja-Amareleja.

Alentejo a polévka Sopa Alentejana
Alentejo a jídlo "Porco à Alentejana"

Místo

Évora 38° 34' 15.1212" N, 7° 54' 32.3604" W
Location

Portugalsko na FB