Jste zde

Domů » Ostrov Madeira

Slavnosti a květiny na Madeiře

Madeirská Quinta do Arco a růže
Autor: elarequi61

Madeira, nebo také "Ostrov věčného jara", je celoročně oblíbeným cílem mnoha vyznavačů pěší turistiky a milovníků přírody. Tito návštěvníci si tasy užívají ticho a rozmanitosti ostrova. Ale ostrov Madeira má ještě svou další tvář.

Při zdejších lidových slavnostech zde panuje všechno možné, jenom ne klid a ticho. Téměř při každé příležitosti jsou oslavy na Madeiře doprovázeny znamenitým ohňostrojem. Také o madeirském karnevalu je toho hluku všude doslova plno. Horké rytmy samby rozezní ulice hlavního města ostrova Funchal a mísí se s jásotem oslavujících obyvatel.

Karneval na Madeiře začíná tradičně o masopustní sobotě večer, kdy se vydává na svou slavnou pouť průvod za zvuků samby do slavnostně vyzdobeného centra Funchalu. Skupiny tanečníků a tanečnic samby, bubnování a všude samý tanec, mírné klima a tomu odpovídající krátké a barevné kostýmy, to všechno tady připomíná karneval v brazilském Rio de Janeiru.

Průvody obvykle končí až na náměstí Praça, kde probíhající párty pokračuje s živou hudbou a se soutěžemi o nejpůsobivější kostýmy. Karneval pokračuje i příští dny a jednoznačně určuje život na celé Madeiře.

Karnevalové šílenství končí až tradičním zábavným průvodem Cortejo Trapalhão, pro nějž neexistují žádná omezení v kostýmech, a jímž se celý karneval chýlí ke konci. Během průvodu zní všude samba, lidé tančí a všichni se skvěle baví. Kostýmy účinkujících jsou nesmírně pestré a vše dohromady vám určitě připraví opravdu nezapomenutelný zážitek.

Kdo bude trávit svou dovolenou na Madeiře v čase karnevalu, má se tedy opravdu na co těšit. Pro turisty je k těmto účelům každý rok připraveno odpovídající a vhodné ubytování.

Také milovníci květin si o dovolené na portugalském ostrově Madeira přijdou dokonale na své. Žádný z nich určitě nevynechá ze svého itineráře Quinta do Arco v malém městečku Arco de São Jorge na severním pobřeží.

V této venkovské oblasti objevíte zcela ojedinělou nádheru všech možných druhů růží a jiných květin. Při vašem putování po Madeiře stojí rozhodně za úvahu zajít právě sem, navštívit rozkvetlé zahrady a občerstvit se ve zdejším čajovém domě. Quinta do Arco je perfektně vybavené i pro dlouhodobější pobyty a nabízí cestovatelům ubytování v tradičních madeirských venkovských chalupách.

Madeira sice opravdu není žádným ostrovem pro nějaké velké párty, ale přesto se tady odehrává mnoho zajímavých událostí. V průběhu celého roku láká tenhle ostrov květin návštěvníky opravdu zajímavými akcemi.

Kalendář těchto zajímavých podniků začíná právě velice barvitým místním karnevalem. Pak akce pokračují 2 týdny po Velikonocích festivalem květin, při němž procházejí pestré a květinami ozdobené průvody lidí městem Funchal. V červnu je na pořadu dne Atlantický festival, který spojuje ohňostroje s nejrůznějšími hudebními událostmi.

V měsíci červnu se na ostrově pravidelně jezdí Oldtimer-Rallye, při těchto závodech se staré závodní vozy řítí po místních křivolakých silnicích. V září se na ostrově pořádá tradiční vinobraní a Kolumbův týden.

Tyto oslavy jsou věnovány velkému námořníkovi, průzkumníkovi a objeviteli, který strávil několik let svého života na sousedním ostrově Porto Santo. Starý rok je všude na Madeiře pravidelně zakončen silvestrovským a vždy velice působivým ohňostrojem.

Madeirská zahrada Quinta do Arco a růže
Autor: elarequi61
Geografie: 

Místo

Arco de São Jorge, Madeira 32° 49' 28.848" N, 16° 57' 10.7172" W
Location

Portugalsko na FB