Jste zde

Domů » Jižní Portugalsko

Tavira

Tavira je jedním z nejkouzelnějších a architektonicky nejzajímavějších měst regionu Algarve v Portugalsku. Nabízí krásné a dlouhé pláže, které jsou od sebe oddělené rameny řeky Ria Formosa a je obklopené kopci se sladce vonícími ovocnými sady.

Město je okouzlující směsí nádherných domů, dlážděných ulic a živých náměstí, které si dosud uchovalo kouzlo tradiční rybářské vesnice. Řeka Gilão, která protéká středem města, ještě toto kouzlo umocňuje.

Voda je lemována elegantními domy s pyramidovými střechami typickými pro Taviru a překlenuje ji starý most Ponte Romana, od kterého již řeka nese nový název Rio Séqua. Most je údajně římského původu a je považován za to nejlepší z centrálního náměstí Praca da República.

Toto náměstí, na kterém se nachází radnice a je obklopené několika působivými stavbami a zahradami v bezprostřední blízkosti mostu, je ideální pro klidné procházky v malebném centru města.

V blízkosti ústí řeky do moře leží budova Mercado da Ribeira z 19. století, ve které se dříve konaly velké trhy. V jejím okolí můžete procházet obchody nebo něco sníst a vypít v jedné z mnoha restaurací či barů. Je to ideální příležitost k odpočinku a k ochutnání místních specialit, jako jsou třeba střenky, fazole, chobotnice s rýží nebo tuňák v omáčce z rajčat a cibule.

Těsně před městem uvidíte úhledně upravenou řadu solných pánví, které jsou již po staletí tradicí v této oblasti a ze kterých se vyrábí nejlepší stolní sůl v Portugalsku. Kromě těchto solných pánví můžete obdivovat přírodní krásy ústí řeky Ria Formosa, širokou oblast kanálů, mokřadů a písčin, které nabízejí útočiště celé řadě stěhovavých ptáků.

Z Taviry sem plují lodě, na kterých si můžete užít vyhlídkovou cestu po těchto klidných vodách. Hned za ústím řeky se nachází ráj pro všechny milovníky pláží. Dvě písčiny, které jsou od sebe oddělené kanály, a na které můžete dojet lodí, tvoří dva ostrovy s dlouhými písečnými dunami.

Pláž Ilha de Tavira, která leží nejblíže k městu, se nachází na rušné východní straně stejnojmenného ostrova a nabízí řadu zařízení, jako jsou bary, restaurace anebo stanice vodních sportů.

Krásná a odlehlá pláž Praia do Barril leží západním směrem, a dostanete se k ní pomocí zvláštního vláčku, který snadno překoná bahniska a mokřady v ústí řeky. Tato krátká a malebná jízda nabízí skvělou příležitost obdivovat přírodní scenérie a pozorovat tisíce krabů na bahnitých březích. Další odlehlé pláže leží na východ od sousedního ostrova Ilha de Cabanas.

Golfisté budou určitě nadšeni, až se dozví, že v okolí města se rozkládají čtyři 18-jamková golfová hřiště. Benamor Golf se nachází přímo před Tavirou, přičemž golfová hřiště Quinta de Cima, Quinta da Ria a Monte Rei Golf & Country Club leží nedaleko směrem na východ.

Místo

Praca da República, Tavira 37° 7' 33.2904" N, 7° 39' 0.8856" W
Location

Portugalsko na FB