Jste zde

Domů » Jižní Portugalsko

Region Algarve

Algarve - strmé skalní útesy na pobřeží

Algarve je nejjižnější oblastí Portugalska, má rozlohu 5 412 km² a žije zde kolem 450 tisíc obyvatel. Administrativně je jedním ze sedmi portugalských regionů (Região do Algarve). Největším a zároveň hlavním městem regionu je Faro.
Na severu je ohraničené regionem Alentejo, na západě a jihu Atlantským oceánem a na východě tvoří hranici se Španělskem řeka Guadiana.

Pobřeží regionu se táhne v délce přes 155 km od východu směrem na západ a 52 km od jihu na sever. Tento portugalský region je oblastí na nejzazším jihozápadě Evropy. U mysu Cabo de São Vicente, u obce Sagres, se nachází nejjihozápadnější bod evropského kontinentu a zároveň přírodní park Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina.
Geograficky je oblast rozdělena od severu k jihu do tří částí - Serra, Barrocal a Litoral.

Jižní pobřeží Portugalska není srovnatelné s jinými pobřežními místy v Evropě. Bizarní skalní útvary a strmé útesy s idylickými zátokami propůjčují krajině zvláštní kouzlo. Mezi turisty je oblíbené především 155 kilometrů dlouhé pobřeží, ale také méně navštěvované západní pobřeží portugalského regionu se může pochlubit krásnými plážemi.

Obrázek krajiny tvoří především strmé skalní útesy. Tyčí se až do výšky 20 až 50 metrů na výšku, mezi nimi se nacházejí pláže se zlatavým pískem, kde se můžete skvěle opalovat. Hledáte-li pro změnu stín, najdete ho v malých jeskyních, které jsou často pod útesy. Nad útesy jsou postaveny idylicky položená hotelová zařízení, stejně jako golfová hřiště. Díky skvělé lokalitě jsou známá mezi golfisty z celého světa.

Vnitrozemí je oblíbeným výletním cílem nejen kvůli jeho archeologickým lokalitám, jako jsou starověké římské vily, ale také díky své originalitě. Tady to vypadá, že se zde život po staletí změnil jen málo, ospalé a bílé vesnice mezi mírnými kopci tomuto obrázku dominují. Vnitrozemí je také známé jako "zahrada" regionu. Díky mírnému klimatu se zde pěstují fíky, hrušky, pomeranče, olivy anebo lesní jahody. Při pěší turistice, jízdě na koni i na kole můžete skvěle a současně aktivně prozkoumat tuto krajinu. Odpočinout si pak můžete v horkých pramenech Serrra de Monchique.

Rozmanitost ovoce a zeleniny můžete také poznat na rušných trzích, takže je musíte určitě navštívit. Vedle ovoce a zeleniny tu můžete navíc nakoupit krajové speciality jako je rohovník, lahodné fíkové dorty Queijo de Figo, marcipánové ovoce a jiné sladké pečivo. Také typické místní likéry byste měli ochutnat.

Na trzích v Loulé, Lagosu a Taviře můžete také nakoupit tradiční řemeslnické výrobky, jako jsou košíky a keramika. V horských oblastech se zase nabízí vlněné zboží.
Krytá tržnice v Loulé je opravdu zajímavá. Pochází ze 17. století a byla postavena v maurském stylu. Proto je také nazývána "Almedina", jako mediny v arabských zemích.

Arabská minulost je v regionu zřejmá v mnoha ohledech. Začíná to už se jménem Algarve, které je odvozeno z arabského slova "al gharb" (západ) a které označuje pozici v arabském království. Místní označení s předponou "al" jako třeba Albufeira stejně tak svědčí o maurském dědictví jako je architektura. Tak mnoho bíle omítnutých domů lemují modré dveře a okna nebo kopulovité střechy. Také některé sladkosti vycházejí z maurských receptů.

Mys Cabo de São Vicente - maják
Autor: Hinnerk

Místo

Cabo de São Vicente 37° 1' 23.4408" N, 8° 59' 45.5712" W
Location

Portugalsko na FB