Jste zde

Domů

Jídlo a pití

Porto, 2. část

Některá umožňují i návštěvu svých prostor a ochutnávky vína.

Pro znalce vína a milovníky portského je návštěva této městské čtvrti skvělým zážitkem.

Vinice, kde se pěstuje onen znamenitý druh vinné révy, se rozprostírají podél toku řeky.

Již od roku 1756 se smí používat k výrobě Portského vína pouze vinná réva z této oblasti, což bylo dokonce zakotveno i v zákoně Portugalska.

Porto, 1. část

Porto je často označováno za hlavní město severu Portugalska.

Nachází se v blízkosti pobřeží Costa Verde, jeho středem se vine řeka Douro, které poté vtéká do Atlantického oceánu.

Porto je po Lisabonu druhým největším městem v zemi a někteří lidé ho také označují jako "utajené hlavní město" Portugalska.

Jde o staré námořnické město, podobně jako v případě Lisabonu se rozkládá na strmém svahu, takže tu převládají terasovitě postavené domy.

Portugalská kuchyně

Jeden z druhů úpravy tresky "Bacalhau"

Portugalská kuchyně je skutečně pestrá, protože Portugalci používají mnoho produktů, koření a přísad do své domácí kuchyně, které objevili při svých cestách za poznáním a později i ve svých zámořských koloniích. Každý region Portugalska má své vlastní speciality, v závislosti na tom, zda je oblast v horách, na pobřeží nebo v široké údolní oblasti.

Region Alentejo

Portugalský region Alentejo

Poloha a města

Alentejo je region na jihu Portugalska, jeho původní název byl "Além-Tejo", doslovně přeloženo to znamená "Na druhé straně Tejo" nebo "Přes Tejo".

Region je totiž oddělen od zbytku Portugalska řekou Tejo, dále na jih se rozšiřuje, kde hraničí s oblastí Algarve. Jeho hlavním městem je Évora, další významná města jsou Elvas, Portalegre, Beja, Serpa a Sines. S rozlohou přes 31 tisíc km2 zaujímá více než třetinu plochy celé země.

Obyvatelé

Sintra, 2. část

Portugalský palác Pena
Autor: ivogomes

Castelo dos Mouros

Castelo dos Mouros jsou pozůstatky kolosálního maurského hradu, který byl vybudován v 8. nebo 9. století. Již z jeho názvu je patrné, že ho vystavěli Maurové. Najdete je v lese na hřebenu mohutných hor, nad městem Sintra. Stavba je pozoruhodnou připomínkou minulosti Portugalska, je zapsána na Seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Jídlo a pití na Madeiře, 2. část

Madeira - jídlo
Autor: LinksmanJD

Polévky

Velmi oblíbenou polévkou je zdejší jednoduchá, ale chutná rybí polévka "Caldeirada". Podávají se také vydatné a hustn polévky, jako třeba "Caldo verde" s jemně strouhaným zelím, brambory, česnekem a s pikantní klobásou, anebo "Açorda", chlebová polévka s česnekem, olivovým olejem a se sázeným vejcem.

Dezerty

Quere sobremesa? Chcete dezert? Tato otázka po skvělém obědě nebo večeři na ostrově Madeira samozřejmě nesmí chybět. Na výběr jsou domácí koláče (bolos), marakujový pudink nebo čerstvé ovoce.

Tradiční kuchyně

Stránky

Portugalsko na FB