Jste zde

Domů » Azorské ostrovy

Azorské ostrovy, 1. část

Azorský ostrov Sao Miguel
Autor: Bochum1805

Azorské ostrovy tvoří skupina devíti ostrovů, které leží v Atlantském oceánu mezi evropským kontinentem a severní Amerikou, a tvoří tu nejzápadnější část Evropy.

Rozkládají se zhruba na ploše 600 km2, leží asi 1.500 km od pobřeží Portugalska (nebo 2 hodiny letu) a asi 3.900 km (nebo pět hodin letu) od východního pobřeží severní Ameriky. Celkový počet obyvatel je zhruba 250 tisíc.

Ostrovy jsou rozděleny do tří skupin: hlavní ostrov Sao Miguel a Santa Maria vytvářejí skupinu východní, Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico a Faial skupinu střední, a Flores a Corvo skupinu západní. V nejbližším sousedství se nacházejí ostrovy Pico a Faial, vzdálené od sebe pouhých 6 km.

Podmínky, které panují na jednotlivých ostrovech, jsou velmi odlišné. Klima na ostrovech samotných je díky Golfskému proudu velmi vyrovnané, převládají tu příjemné teploty v rozmezí mezi 13 až 23° C. I tak ale portugalské Azory nejsou tím pravým prázdninovým cílem pro milovníky koupání.

Vzhledem ke skutečnosti, že se souostroví nachází v Atlantském oceánu, jsou Azory pro Evropu určující i pro počasí. Kdo z vás ještě nikdy neslyšel o Azorské tlakové výši, o které je často slyšet ve zprávách o počasí?

Azorská tlaková výše zajišťuje dlouhodobé, stabilní a dobré počasí ve střední Evropě. Příčinou toho je horký vzduch z tropů. Tlaková výše se zvedá od rovníku a žene masy vzduchu směrem k severu. Vzduch se ochladí a klesne na Azorské ostrovy, kde se dostane co nejblíže k zemi a vane tady jako pasát.

Touto cirkulací vzduchu vzniká nad ostrovy oblast vysokého tlaku, která dostala z nedostatku jiných zeměpisných možností pojmenování právě "Azorská tlaková výše". Na počasí na vlastních Azorách nemá ale tato výše naprosto žádný přímý vliv.

Ostrovy jsou přímo ideálním místem pro ty nejrůznější outdoorové aktivity jako je pěší turistika, golf či třeba pozorování velryb. Více než 20 druhů těchto mořských savců bylo napočítáno v mírných vodách kolem tohoto souostroví, takže se dá jen potvrdit, že váš výlet za pozorováním mořských gigantů bude téměř vždy korunován úspěchem.

Návštěvníky Azorských ostrovů čeká pestrobarevný přírodní ráj v Atlantském oceánu s bohatou faunou a flórou a s prapůvodním stylem života místních obyvatel. Dovolená na některém z ostrovů se pro vás stane dozajista nezapomenutelným zážitkem.

Vody oceánu kolem této skupiny ostrovů patří k nejbohatším rybářským revírům v Atlantiku a lidé tu celkově žijí v poklidu, protože zde nežijí ani žádná divoká zvířata. Místo toho zde můžete vidět nejrůznější vegetaci v plném květu a amatérští ornitologové zase uvítají přímo skvělé podmínky k pozorování stěhovavých i původních domácích druhů ptáků.

Pobřeží Azorského ostrova Faial
Autor: D-Stanley
Geografie: 

Místo

Město Ponta Delgada, ostrov Sao Miguel (Azory) 37° 44' 21.4404" N, 25° 40' 5.916" W
Location

Portugalsko na FB