Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Informace od A do Z, 3. část

Portugalská krajina

Peníze
Portugalsko je členem Evropské měnové unie, její měnou je tak euro. Bankomaty jsou označeny zkratkou MB (Multibanco) a jsou hodně rozšířené. Za výměnu hotovosti si směnárny v bankách účtují poplatky. Běžné kreditní karty přijímají větší hotely, většina čerpacích stanic, stejně jako mnoho restaurací a obchodů. V turistických oblastech jako je Algarve nebo také ve velkých městech jako je Lisabon, Porto a Faro, jsou mnohé banky otevřeny ve všední dny až do 20 hodin.
Cenová hladina v Portugalsku je o něco nižší než v centrální Evropě, základní potraviny a benzín jsou o něco levnější než, řekněme v sousedním Německu. V turistických střediscích to ale neplatí, tady je - jako všude jinde na světě - jídlo a ubytování poměrně drahé.

Politika
Portugalské dějiny se od svého založení Afonsem I. vyznačují problematickými vztahy se sousedním východním Španělskem. Od 14. století byla zajištěna nezávislost na Kastilii s pomocí Anglie. V 15. a 16. století země rozkvétala prostřednictvím lodní dopravy a dalších obchodních cest, díky kterým se stalo bohatou zemí. Byla objevena Madeira a Azory, vznikly nové obchodní cesty do Indie, východní Asie a jižní Afriky.

Nicméně Portugalsko bylo v souvislosti s objevnými cestami často opomíjeno. Poté, co ho Španělsko v 16. století obsadilo, podařilo se osvobození teprve v polovině 17. století. V pozdním 18. a 19. století mnohé země (včetně Brazílie) uznaly jeho nezávislost. Nestabilní politická situace trvala až do roku 1932, kdy stal v čele státu Salazar.
Portugalská země je zakládajícím členem NATO od roku 1949 a od roku 1986 členem Evropského společenství. Poté co bylo v roce 1999 vráceno Macao Číně, Portugalsko už má mimo pevninu pouze Madeiru a Azory.

Ubytování
Portugalsko nabízí obrovské množství ubytovacích zařízení - hotelů, penzionů, soukromých pokojů, mládežnických ubytoven i kempů. Zejména v turistických střediscích Algarve a ve velkých městech najdete luxusní hotely.

Zdraví
Systém zdravotní péče v Portugalsku dosahuje středoevropského standardu. Lékařská a nemocniční péče je průměrná. Pohotovostní služby najdete pouze v místech se soukromou nemocnicí.
I když je voda z kohoutku všeobecně pitná, je lepší se spolehnout na balenou vodu. Do cestovní lékárničky také nezapomeňte přibalit tablety proti průjmu. A co je hlavní, nezapomeňte si před odjezdem na dovolenou zaplatit cestovní pojištění.

Cestovní tipy na závěr
V Portugalsku platí greenwichský čas, tedy ke středoevropskému času se nastavují hodiny o jednu hodinu zpět.
Většina obchodů si dělá pauzu dvě hodiny na oběd (13.00 až 15.00 hodin), ale zase jsou často otevřeny i v neděli.
Standardní napětí je 230 V a zásuvky obvykle odpovídají evropským normám.

Místo

Porto 41° 8' 40.4304" N, 8° 37' 1.6464" W
Location

Portugalsko na FB