Jste zde

Domů » Střední Portugalsko

Lisabon, 2. část

Srdce městského "glamour" stylu najdete ve čtvrti Chiado, obzvláště kosmopolitní městské části hlavního města Portugalska, ve které jsou spolu harmonicky "ruku v ruce" staré i nové věci. Chiado je známé ležérní a elegantní atmosférou, kterou charakterizují moderní restaurace, malebné černo-bílé dlážděné ulice, překrásné kostely a nadčasové kavárny, kde se budete okamžitě cítit jako Lisboeta (obyvatel Lisabonu). Během svého pobytu byste měli určitě ochutnat místní typické espresso "bica" ve slavné kavárně Brasileira. Ta kdysi bývala místem setkávání intelektuálů 19. století, jako například proslulého básníka a spisovatele Fernanda Pessoa.

V protikladu s prosluněnou částí Chiado je umělecká čtvrť Bairro Alto se svým nekonvenčním nočním životem, a bohémským a alternativním životním stylem. Tato zdánlivě staromódní městská část, kterou protínají cesty s tradičními nízkými domy s malebnými verandami, je večer plná "nočních sov", které se těší z mnoha barů, různorodé hudby a fantastických malých restaurací. Mezinárodně proslulý je klub LUX v Santa Apolónii, který je známý díky své skvělé poloze u vody a ohlušující hudbě, a který částečně vlastní americký herec John Malkovich.

Prozkoumejte bývalou maurskou čtvrť Alfama, nejstarší část města Lisabon. Alfama, která si zachovala svůj malebný půvab, je díky své inspiraci arabskou sítí klikatých uliček, obílených domů a typických taveren "fado" populární u mnoha cestovatelů. V blízkosti můžete navštívit zajímavá muzea Museu do Fado a Museu do Azulejo, a impozantní hrad São Jorge. Každý rok přitahuje Alfama a nedaleká čtvrť Mouraria během festivalu "Santos Populares" davy lidí všech věkových kategorií. Při tomto lidovém svátku je celé město vyzdobené barevnými stuhami a stánky pod širým nebem, a je plné živé atmosférou s mnoha průvody, veselou hudbou a plnými restauracemi. V restauracích si můžete vychutnat džbán ovocné Sangrie spolu s mnoha sardinkami, čerstvě podávanými z grilu.

Poblíž mostu 25. dubna se nachází krásná a klidná městská část Belém. Najdete v ní majestátní symboly slavné portugalské námořní historie a hrdiny, je to idylické místo pro ty, kteří se zajímají o historii. K hlavním orientačním bodům patří klášter Jerónimos, památník objevů a věž Belém. Navíc jsou v Belému renomovaná kulturní centra, galerie moderního umění, muzea a planetárium.

Co rovněž připomíná i námořní dědictví Lisabonu, je nová obchodní a rezidenční oblast Parque das Nações, která se nachází v opačném směru od Belému. Tato futuristicky pozoruhodná část portugalské metropole je známá tím, že se zde koná řada prestižních národních a mezinárodních akcí. Mimo jiné je zde také obrovské nákupní centrum, open-air restaurace, bary, kasina a oceánárium, jedno z nejmodernějších v Evropě.

Nejstarší část Lisabonu - čtvrť Alfama
Autor: detengase
Lisabonský most 25. dubna
Autor: Bernt Rostad
Lisabonský klášter Jerónimos
Lisabonská věž Belém
Autor: Bernt Rostad
Parque das Nações v hlavním městě Portugalska
Autor: detengase

Místo

Chiado, Lisabon 38° 42' 39.3948" N, 9° 8' 22.4448" W
Location

Portugalsko na FB