Jste zde

Domů » Azorské ostrovy

Ponta Delgada a zajímavosti

Azorský kostel Igreja de São Sebastião

Park

Park Jardim Antonio Borges je romantickou zahradou, která je jednou z největších a nejzelenějších oblastí v Ponta Delgadě. António Borges Medeiros byl zanícený milovník botaniky, který žil v 19. století a zajímal se o zavádění nových druhů rostlin na ostrově Sao Miguel. Jeho usedlost se stala velmi různorodým a zajímavým parkem, ve kterém se mohou procházet všichni, kdo milují přírodu a klid.

Muzeum

Muzeum Carlose Machado (Museu Carlos Machado) ve městě Ponta Delgada vypráví historii místního zemědělství a rybolovu v průběhu staletí. Nachází se ve starém klášteře Mosteiro de Santo André, zahrnuje i četné výstavy, včetně některých vynikajících obrazů od místního umělce Domingose Rebela (1891 - 1975). K dispozici je také oddělení historie přírody s nádherným modelem Azorského ostrova Sao Miguel.

Historické památky

Po prvním ostrovním správci je pojmenované centrální náměstí Largo de Gonçalo Velho Cabral. Je obklopené arkádami, které dříve ležely přímo u moře, protože tam, kde dnes leží náměstí, byl v 18. a 19. století malý přístav, ze kterého se vyváželo zboží.

Na náměstí stojí také 3-oblouková městská brána Portas da Cidade, postavená v roce 1783, a roku 1947 přestavěná na své současné místo. Dnes je symbolem Ponta Delgady a dříve byla vchodem do města, i když to člověk dnes ani netuší.

Na náměstí najdete také pomník Cabrala, kterému vděčíme za průzkum Sao Miguela i sousedního ostrova Santa Maria<em>.

Náměstí Praça 5 de Outubro (5. října) se vyznačuje nádhernou renesanční pevností Fortaleza de São Bras, která byla zrekonstruována v 19. století. Na tomto náměstí se mimo jiné nachází také působivý klášter Convento da Esperança, který má chór vyzdobený dlaždicemi azulejos z 18. století.

Svátek Senhor Santo Cristo dos Milagres, který se slaví vždy 5. neděli po Velikonocích, je známý pro své dlouhé procesí, kdy je socha Krista ozdobena červenou tunikou, pokrytou diamanty a zlatem.

Kostel kláštera je domovem této slavné sochy a několik dalších sakrálních pokladů, které určitě stojí za návštěvu.

Kostel Igreja de São Sebastião ze 16. století byl postaven v pozdně gotickém slohu s nádherným hlavním vchodem v manuelském stylu. Sakristie je vyzdobena krásnými modrými dlaždicemi azulejo, zařízení a lavice ze 17. století jsou vyrobené z brazilského dřeva Jacaranda.

Budova kostela jezuitské školy Igreja do Colégio dos Jesuítas s tmavošedě čedičovou a bíle tónovanou barokní fasádou vypadá spíše jako elegantní šlechtický městský dům než jako bývalá náboženská instituce.

Tento kostel je také nazýván jako "Všech svatých“, protože první kámen byl položen 1. listopadu 1592 na jejich uctění. Patřil jezuitskému řádu, dokud jezuity nevyhnal proslulý portugalský ministr Marques de Pombal v polovině 18. století a nezplundroval kdysi slavnou sbírku pokladů.

Azorská jezuitská škola Igreja do Colégio dos Jesuítas
Azorský park Jardim Antonio Borges

Místo

Museu Carlos Machado, Ponta Delgada 37° 44' 35.0232" N, 25° 40' 4.4904" W
Location

Portugalsko na FB